Как да подсилим имунната система през есента

 За да бъдете в добро здраве през студените месеци трябва имунната ви система да бъде стабилна. По време на настинки, в следствие на стрес, месечен цикъл при жените, заболявания, нейните защитни сили отслабват. Спортът, релаксиращите терапии и полезните храни могат да помогнат да я поддържате винаги силна.

Тъй като през есента сме предразположени към повече простудни и вирусни заболявания, с отслабена имунна система ще сме много по-податливи на болестите.

Има няколко ясни признака за слаба имунна система, вижте кои са те и ако ги имате, най-вероятно ви трябва засилване на защитните сили.

Все сте болни

Ако непрекъснато кихате, кашляте, гърлото ви дразни или сте хремави, това е ясен признак, че имунната ви система не е достатъчно силна, за да се пребори докрай с патогените, които ни нападат ежедневно.

Трябва да обърнете сериозно внимание, ако в офиса винаги вие първи хващате грип или настинка, а колегите ви са здрави като пушки. Допустимият брой разболявания за сезон при възрастните е между 2 и 4 пъти. Ако надвишавате тази бройка, то имунната ви система страда.

Винаги сте стресирани

Хроничният стрес е пагубен за здравето. Той притъпява защитните механизми на организма и вие започвате да се разболявате непрекъснато от какво ли не. Рисковете да се отключат автоимунни заболявания се увеличават, а оздравителните процеси стават все по-бавни.

Апатични сте и нямате енергия

На тялото му е необходимо време да се адаптира към промените в околната среда. Когато точно при смените на сезоните възникват разни простудни заболявания, това се нарича сезонно приспособително разстройство.

Обикновено човек влиза в ритъм за 2-3 седмици, но ако лошото състояние продължава повече от това време, значи имунната ви система е силно отслабена.

Дехидратирани сте

Дехидратацията е симптом на понижен имунитет, което прави организма силно податлив на инфекции и заболявания. Дали сте дехидратирани може да се провери много лесно. При това състояние урината променя цвета си. Тя става тъмножълта, защото в тялото ви няма достатъчно вода, която да я разрежда.

 

Имате чести пориви за ядене на сладко

Има много причини неистово да ви се дояжда сладко. Една от тях е слабият имунитет. Организмът всячески се стреми да си набави нужната енергия, а това става най-бързо чрез сладкишите. Въглехидратите дават силен, но моментен тласък на енергията.

Имате сухота в носа

Лигавицата на носа произвежда секрет, който има за задача да предпазва от навлизането на болестотворни микроорганизми в дихателните пътища. Ако тялото не произвежда достатъчно или никакъв секрет, това е знак, че имунната ви система е изтощена.

Ако при вас са налице поне половината от изброените признаци, значи имунната ви система е сериозно отслабена. Необходими са спешни мерки, с които да я стимулирате и подготвите за вирусните атаки през есенно-зимния сезон.

Ето няколко съвета как да подсилите имунната система:

Зеленчуци

Консумирайте ярко оцветени зеленчуци. Зелените, оранжевите, червените и жълти зеленчуци са богати на каротеноиди като бета-каротин. Това са антиоксиданти, които помагат на имунната система да се поддържа във форма.

Ядки

Ядките са богати на антиоксиданти и витамини, както и на цинк. Редовната консумация на бадеми, орехи, кашу, шам фъстък и други може да намали риска от проявата на хронично заболяване, както и на други видове инфекции. Но имайте предвид, че ядките трябва да са сурови, в никакъв случай осолени.

Ехинацея

Чудесна билка, която може да приемате под формата на топла напитка или пък като съставка в много хомеопатични продукти. Ехинацеята стимулира имунната система и подпомага увеличаването на други имунни съединения.

Плодове

Плодовете изобилстват от важния за имунната система Витамин C. За него се смята, че може да предотврати много видове увреждания, а също така и стимулира имунната система. По-тъмните плодове съдържат големи количества биофлавоноиди, които могат да действат като антиоксиданти, атакуващи свободните радикали.

Цинк

Цинкът е от решаващо значение за поддържането на силен имунитет, затова се погрижете да го приемате редовно под формата на храна или хранителна добавка. Минералът има антиоксидантни свойства и спомага за укрепването на обвивката на лигавицата на гърлото, назалните пътища и стомашно-чревния тракт, което намалява способността на вирусите да се развиват.

Чесън

Чесънът се бори с инфекции и бактерии. Има антивирусни и антибактериални свойства. Ароматният зеленчук подпомага белите кръвни клетки. Богат е на антиоксиданти и тъй като можем да го консумираме целогодишно, добре е по-често да го слагаме на трапезата си.

Приемайте пробиотици

Около 70% от нашия имунитет зависи от червата. Запазването на здрава храносмилателна система е много важно, когато искаме да поддържаме силен имунитет. Пробиотиците са добри бактерии, които могат да бъдат намерени във ферментирали храни, като кисело зеле, супа мисо, кисело мляко, кефир, кисели краставички. Те се грижат за здравето на храносмилателната система.

Американски женшен

Коренът от американски женшен от векове е използван за здраве, тонус, за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища. В традиционната китайска медицина, тонизиращи билки като женшен се приемат за укрепване на имунитета.

Релаксирайте

Релаксацията не само ви кара да се чувствате добре. Доказано е, че тя има положителен ефект върху имунната система. Едно скорошно проучване от Университета в Рединг установи, че хората, подложени на стрес имат по-ниски нива на антитела, които изграждат част от имунната защита на организма.

От друга страна хората, които са по-позитивни, щастливи и редовно правят релаксиращи терапии, имат в пъти по-здрава имунна система.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах