Как да подсилим имунитета на децата

 

Как да подсилим имунитета на децата преди детската градина и училище: 8 важни въпроса и техните отговори

Съществуват различни видове природни средства, които оказват благоприятно влияние върху имунната система на децата. Терапията с тях е изключително подходяща преди началото на посещенията в детски градини или училище. Тя спомага за укрепване на защитните сили на децата, за да прекарат студените месеци без боледуване и усложнения.

Могат ли пробиотиците да подсилят имунитета на децата?

През последните години все повече проучвания акцентират върху значението на пробиотиците и пребиотиците, не само за стомашно-чревното, но и комплексното здраве на организма. Здравословната чревна флора  е ключов фактор за пълноценното усвояване на различните видове нутриенти, както и е бариерен щит срещу патогени. Това обяснява защо пробиотиците все по-често се включват като компонент в имуностимулиращи терапии.

Какво означава максимата „по-добре превенция, отколкото лечение”?

В медицината това е основополагащ принцип, определящ здравното състояние. Той означава, че не бива да се чака да се появи една или друга симптоматика, за да реагираме. Можем да подсилим и подготвим тялото си така, че при сблъсък с вируси, бактерии или други патогени, да отключи бързо защитните си механизми. В тази връзка, всички средства за подсилване на имунитета осигуряват превенция срещу боледуване. Освен това, за да се постигне подсилване на организма, е необходимо да се положат усилия и да се следват принципи на здравословен начин на живот. Те включват балансирана, питателна храна, достатъчно часове сън, редовни физически упражнения, почивка, разходки и достатъчно време, прекарано навън.

Защо децата, които по-трудно приемат детската градина, боледуват по-често?

Безспорно детската градина е едно ново начало. Промените, които настават, са сериозни и ако детето не бъде подготвено предварително, то много трудно си обяснява и приема новата среда. Ролята на родителя е да поговори с детето за предстоящите промени и да стимулира положителна нагласа у него към детската градина. За целта са нужни не седмици, а месеци наред. Когато децата се озоват неподготвени в новата си среда, чувства, като тъга, несигурност, самота, разочарование, не са изненадващи. Всичко това причинява стрес: детето престава да се храни, не спи пълноценно, отказва да общува, плаче без видима причина. В резултат на всичко страда имунната система. Ето защо децата, които по-трудно понасят промяната с детската градина, по-често боледуват през първата една година от пребиваването си там.

Защо колкото по-малко пазим децата, толкова по-малко боледуват?

Тук става дума за каляването. Още преди навършването на първата си годинка, децата е важно да прекарват навън средно по около час-два, независимо от температурните условия. С подходящото облекло, всеки ден е подходящ за игри на открито. За лятото препоръчителни са минералните бани и къпането в морето. При по-малките деца е достатъчно да бъдат намокрени крачетата, ръчичките, бузките. Важно е родителите да насърчават физическата активност: игра на федербал, с топка, разходки в планината, плажен волейбол… Всичко това прави децата по-силни и по-устойчиви. А както е добре известно, болестите не намират гостоприемство в здравите тела. Освен това, когато организмът е силен и издръжлив, в момент на боледуване, симптомите се преодоляват по-лесно и без усложнения.

Защо имунитет се гради с естествени средства?
Когато се разболявате, избирайте естествени, природни средства за лечение. И едва ако те не помогнат, използвайте лекарствени средства, но задължително предписани от лекар. По този начин се  дава възможност на тялото да се пребори само с патогените и да изгради собствена защита срещу тях: един сложен процес, който обаче е в основата на доброто здраве. Нарича се изграждане на имунитет. При децата, които тепърва се отделят от домашната среда и попадат в нова, това е от изключителна важност.

Кои природни средства са най-подходящите имуностимулатори?
Прополисът, пчелното млечице, черният бъз, ехинацеята, омега 3 мастните киселини, рибеното масло, витамин D, витамини и минерали, са сигурен начин за подсилване на организма и подобряване на защитните му сили. Важно е терапиите да започнат минимум един месец преди началото на студения сезон и да продължат поне три месеца. Все пак не забравяйте, че хранителните добавки не случайно се наричат добавки – те не могат да заместят пълноценното хранене.


Има ли билкови средства, противопоказни за деца?
Не всяко имуностимулиращо средство, подходящо за възрастни, е приложимо при деца. Не пропускайте да се консултирате с лекар, преди да предприемете профилактичен курс с фитопрепарати при деца. Те могат да причинят странични реакции. Освен това е препоръчително е да не се използва един и същ фитопрепарат за повече от четири седмици. Задължително условие е при децата дозирането на фитопрепарати, особено ако са в течна форма, да се изчислява на база телесно тегло.

На какво условие трябва да отговаря един продукт за стимулиране на имунитета?
Търсете качествени продукти, които са признати, както и сертифицирани марки. Те се продават в магазините за здравословни храни, дрогериите и аптеките. Не допускайте изключения. Консултирайте се с педиатър за продължителността на терапията, очакваните резултати и дозировката при конкретното дете. 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах