Как да подобрим циркулацията на кръвта при разширени вени

25% от населението на България страда от хронична венозна недостатъчност - състояние, което засяга предимно жените.

Хроничната венозна недостатъчност е заболяване с голямо влияние върху живота на заболелите. Според медицинското общество, посветено на ангиология и съдова хирургия, то засяга 25% от населението, особено жени. В рамките на този процент повече от половината хора са недиагностицирани.



Разширените вени се появяват поради множество причини, включително генетични. Има и други фактори, като прекомерно затопляне, продължителен престой на тялото в една позиция, бременност, заседнал начин на живот, заболявания, които могат да доведат до появата им.

Разширените вени при някои хора са асимптоматични, което отлага консултацията с лекар и лечението. В редица случаи състоянието може да доведе до усложнения, като тромбофлебит или венозна тромбоза.

В този смисъл навременната диагностика е от съществено значение. Дори при най-безобидните симптоми не бива да се отлага консултацията със специалист, тъй като лечението в ранен стадии може да промени в голяма степен хода на заболяването и да предотврати будещи усложнения.


Вижте кои са главните препоръки за предотвратяване на венозни заболявания:

 Спортувайте

При много пациенти с венозни заболявания успоредно с провежданото лечение се препоръчва подобряване на физическата активност. Винаги подходящ, при всяка възраст, физическата форма и условия, спортът оглавява всяка здравословна или оздравителна промяна. Когато става дума за превенция на венозни заболявания, най-подходящи са джогинг, разходките и леките упражнения.


Раздвижвайте се

Избягвайте продължителното стоене в една и съща поза за дълъг период от време. Това важи и ако работите седнали, и ако прекарвате по-голямата част от работното време прави. Раздвижвайте се на всеки 40-50 минути. Ако работите на бюро, може да повдигнете леко краката си на около 20-25 см от земята.

Осигурете комфорт на тялото

Докато си почивате у дома, създайте си подходящи навици за това. Вместо да гледате телевизия седнали, облегнете се и поставете краката нависоко. Преди да заспите ги вдигнете върху възглавница и се отпуснете за около 15-20 минути. Движете се при всяка възможност и ограничете стоенето в едно положение.



 Преразгледайте менюто си

Умерената консумация на сол в храната е позволена, но когато става дума за съдови заболявания, количеството на солта трябва да бъде ограничено до минимум. Внимание изискват както домашно приготвените ястия, така и продуктите, които купувате в готов вид. Бъдете особено предпазливи с консервираните храни и колбасите, тъй като те съдържат извънредно големи количества сол.

 Контролирайте теглото си

Постигането на балансирано тегло не е свързано само с естетическата нужда да изглеждаме добре. Много заболявания се влошават при натрупването на килограми и затлъстяване. Постигането на контрол над теглото е превенция и основен съвет при съдови заболявания.

Бъдете модерни

Забравете за стегнатите обувки, равните сандали и токчетата. На мода са удобните обувки , които осигуряват комфорт на краката, без да стягат и без да налагат напрежение в областта на глезените. Идеалът са обувки с повдигната около 3 или 4 см подметка.



Избягвайте тесни крачоли и дрехи

В областта на краката е важно дрехите да са свободни. Всичко което стяга и притиска краката нарушава притока на кръв и венозната циркулация. Кажете сбогом на тесните дънки и клинове, стегнати чорапи и чорапогащи.

 Погрижете се за кръвообращението

При разширени вени се препоръчват специални еластични компресиращи чорапи за насърчаване на кръвообращението. Подходящи са също редуващите топло-студени душове и масажите с козметични кремове с охлаждащи и отпускащ ефект. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах