Как да отпразнувате Свети Валентин по малко по-различен начин

Денят на Свети Валентин се празнува в много страни по света, но традициите се различават. Западната култура събира в празника на Свети Валентин редица древни обичаи, много от които ритуализирани, но така или иначе, всички те насърчават и възхваляват любовта между двойките.

 

Един от най-древните обичаи във Великобритания и Италия за деня на влюбените е жените да застават на прозореца на спалнята си на зазоряване в очакване на първия мъж, който ще мине. Според легендите човекът, който пръв се появи и вдигне поглед към прозореца им, вероятно е този, който ще се ожени за тях още същата година. Традицията дори е възпята от Уилям Шекспир в Хамлет, където в една от песните си, Офелия споменава подобен ритуал.

 

Английските деца пък пеят специални песни на Свети Валентин, а в замяна получават малки подаръци и сладкиши. Традиционно в някои райони на Англия се пекат специални сладки рула, направени със стафиди, сушени сливи и канела.

 

В Италия и до ден днешен денят на Свети Валентин се празнува с големи тържества. В много райони те стават на улиците, в компанията на всички познати. Музика, общо веселие и танци огласят деня от сутринта до залез слънце.

 

Забележителен акцент на този празник са цветята. В Дания в деня на Свети Валентин хората изпращат изсушени бели цветя не само на тези, в които са влюбени, но и на всички любими хора – близки и приятели. Мъжете изпращат писма, които пишат ръчно, като остават анонимни. На мястото на подател изписват рими, а подписът, който оставят, е с толкова на брой точки, колкото са буквите в името им. Ако жената, която получи такова писмо, отгатне кой е авторът му, сърцата им са свързани за цял живот.

 

Традицията на познатите у нас картички „валентинки” идва от Съединените щати и Канада. Там това са типични поздравителни картички, които децата правят по повод деня на Свети Валентин и ги разменят с приятелите си. Възрастните пък отбелязват празника като разменят бонбони, картички с обяснения в любов и подаръци. Характерен акцент е формата на сърце, било то по отношение на сладките, бонбоните или кутията, в която се опакова подаръка. Червената панделка е подаръчен аксесоар, чието присъствие означава страст, любов, взаимност.

 

Традицията с подаряване на шоколад за деня на влюбените присъства и в Корея, но там жените подаряват на избраника си шоколадови изделия.

 

Навсякъде по света е изключително желано от страна на двойките да сключат брак на Свети Валентин. Най-предвидливите планират това отрано. В Ню Йорк всяка година се избират седем двойки, които се бракосъчетават на деня на Свети Валентин на специална церемония, на 80-ия етаж на Емпайър Стейт Билдинг.

 

У нас на Свети Валентин и големи, и малки се радват на любовта, която споделят с избран човек или с всички любими хора. Така празникът има много интерпретации. За мнозина това е ден на влюбените, а за други - ден на любовта – разнолика, окриляваща, всеотдайна, могъща, без име и етикет.

 

В България денят, в който се отбелязва празника на Свети Валентин, съвпада с този, в който се почита Свети Трифон (Трифон Зарезан) – 14 февруари. Това е български народен празник, който припомня за наближаващата пролет, посветен е на лозарството и виното. И тъй като виното е символ на живота, любовта и страстта, у нас двата празника се сливат в един – посветен на култа към любовта и триумфа на живота.

 

Ако се чудите как да отбележите 14 февруари, даваме ви няколко идеи, особено подходящи за онези от вас, които искат да избягат от рамките и строгите традиции.

 

Изпратете хартиено писмо на поне пет души, които означават много за вас

 

Хартиените писма са една позабравена традиция, която принадлежи на миналия век и именно поради тази причина е нещо, което със сигурност би трогнало всеки. Вашият почерк върху лист хартия, няколко думи, продиктувани от сърцето ви, запечатани от собствените ви ръце в плик, с името на любим човек… Любовта не е само за двойките, тя е чисто и споделено преживяване, и то за цял живот. Направете признание на най-любимите си хора колко много означават за вас.

 

Празнувайте с децата си – те са олицетворение на любовта

 

Ако имате семейство и деца и искате да избягате от традиционните романтични вечери и популярните спа-уикенди за двама, характерни за празника, даваме ви по-добра идея. Не се разделяйте с децата си и отпразнувайте заедно с тях празника на влюбените. Разкажете им какво ви свързва с половинката ви, как е започнала историята ви и любовта ви и им обяснете, че те са нейно олицетворение. Превърнете ги в център на празника си и създайте у тях магическата представа за любовта като празник на живота.

 

Подарете ръчно направени домашни бонбони вместо готови

 

Подаръците, сътворени от собствените ви ръце, винаги намират по-пряк път до сърцето на любимите ви хора, защото изразяват недвусмислено вашето лично отношение. Направете домашни шоколадови бонбони в каквато и да е форма, опаковайте ги по свой начин, изпишете върху тях вашето послание към избрания човек и изразете любовта си по неповторим начин.

 

Направете си собствен бранд вино

 

В днешно време, когато властват технологиите, реализацията на тази идея е повече от възможна. Оформете графично етикет за вино с желано от вас име и послание. Етикетът може да носи името на мястото, където е била първата ви среща, вашите собствени имена, да съдържа думи или куплет от песен, които имат изключително значение за вас. Отпечатайте етикета и го залепете върху любимото си вино. Подарете го на любимия си човек и ако той го сподели с вас, няма никакво съмнение, че любовта ви принадлежи.

 

Отпразнувайте любовта си без ненужни подписи

 

Ако мечтаете за сватба като в приказките, но все още не сте намерили подходящата форма и начин да се случи; ако имате задръжки, свързани с остарелите традиции и обичаи, които струват твърде много пари, а не одобрявате, увенчайте любовта си така, както вие желаете. Изберете деня на влюбените, за да поискате ръката на любимата си, направете си сватбено тържество, без ненужни подписи и обредни ритуали, заминете някъде, където да отпразнувате това, че сте заедно и започнете своето общо влюбено начало.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах