Как да останем в добра форма след празниците

Не е тайна, че по празниците сме склонни да забравим за обичайните ограничения и хранителния си режим. Като резултат от това, изследвания сочат, че мъжете са склонни да качат средно по 4.3 килограма през декември и януари, а жените около 2 килограма.

Ако коледните празници имат негативна страна, то тя е свързана с неприятните последици от преяждането и невъзможността да се устои на вкусотиите на празничната трапеза. Когато към това добавим и намалена физическа активност и консумацията на алкохол, проблемът се задълбочава.

Една от най-големите грешки, която много хора допускат, е по време на празниците да се пропуска основно хранене, в името на празничната вечеря. Това не само не е ефективно в опитите да се запази теглото, но и увеличава вероятността по време на следващото хранене да се поеме храна в неразумни количества. По този начин се насърчава секрецията на инсулин, а завишите му нива предизвикват хипергликемия и наддаване на теглото.



Затова освен традиционните ястия, сложете на трапезата по-леки, постни такива. Яжте по-често и по-малки порции. Задължително сервирайте по-мазните меса със салати и през празничните дни ги редувайте с по-леки меса и риба.

Специални предупреждения диетолозите изказват по отношение на детското хранене. По това време на годината е прието да се подаряват различни лакомства на децата. Бонбони, шоколадови бисквити, марципан - те са изключително богати на калории и когато децата ги консумират безконтролно, са склонни да пропускат основните хранения. Не допускайте това и създайте правило кога и в какви количества е разрешено да се похапват сладките изкушения.



Друг ценен съвет, който дават диетолозите, е да бъде увеличен приема на фибри в дневното меню. Това важи както за децата, така и за възрастните. Фибрите затрудняват усвояването на част от мазнините и освен това дават усещане за ситост през целия ден. Яденето на пълнозърнест хляб, зеленчуци, бобови растения и плодове ще помогне в контрола на апетита и предотвратяването на увеличаване на теглото.

Бъдете особено внимателни и с количествата на алкохола. Празничната атмосфера, семейните събирания,вечери с приятели през свободното време насърчават по-голяма консумация на алкохолни напитки. Алкохолът забавя усвояването на храната и метаболизма и съдържа голямо количество празни калории. По този начин, дори да следите зорко големината и съдържанието на порциите си, алкохолът може да се окаже главен виновник за покачване на теглото.



Не прекарвайте цялото време у дома и затворени. Намерете начин да излезете навън и да се поразходите. Дали за да поиграете с децата в снега или да се видите с приятел, половин часовата разходка ще ви лиши от средно 300-400 kcal . ще ви зареди с настроение. От друга страна, пасивният престой у дома ще ви постави пред изкушението да опитате и коледния сладкиш, и да си похапнете още веднъж от баницата или да пийнете нещо пред телевизора.

Опитайте да се насладите на празниците и всичко, свързано с тях, разумно. Така ще започнете годината в отлична форма, вместо да се чудите как да свалите онези излишни 2-3 килограма.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах