Как да намалим мускулната болка след спорт

За да се намали болката в мускулите след спорт, подходящи са редуващите топли и студени душове, които помагат на тялото да се отпусне, подобряват кръвообращението и тонизират.


Напълно нормално е след активна тренировка да се появи болка в мускулите, тъй като се освобождават токсини и млечна киселина, която се натрупва в мускулната тъкан.


Чувството за болка в мускулите е известно като миалгия и обикновено започва най-малко 12 часа след тренировка. Неразположението обикновено изчезва след около 72 часа. Безспорен факт е, че състоянието се среща по-често при хора, които тренират по-рядко. Тогава, когато спортът присъства редовно в ежедневието, мускулите са тренирани и в редки случаи може да има дискомфорт и болка.


Вижте нашите съвети за предотвратяване на болката в мускулите след тренировка:


Отпускащ душ или вана


Едно от най-ефективните и релаксиращи средства след спорт е водата. Може да се отпуснете в ароматна вана или да вземете освежаващ душ. Добавете малко количество английска сол във ваната. Препоръчваме ви да се откажете от прекалено  топлата вода в полза на хладка и дори студена.

Ако сте любители на сауната, то знайте, че една сесия от около 10 минути ще отпусне мускулите и ще намали възпалението. Топлината ще подобри циркулацията на кръвта и ще допринесе за по-бързото елиминиране на токсините.

Масаж

Не е случайно, че професионалните спортисти си правят масажи редовно след тренировки. Масажът може да помогне за намаляване на напрежението в мускулите и да облекчи болките след спорт.
Какъвто и масаж да изберете, за да е наистина ефективен, ви препоръчваме да е направен от професионален масажист.

Почивка

Ако тялото ви не е достатъчно тренирано, най-добрият начин за облекчаване на мускулни болки след спорт е осигуряването на почивка за един или два дни. През този период е важно да не спирате напълно да се движите. Полезни биха били леки упражнения, като стречинг, разходки, джогинг.

Изпийте чаша черешов сок    

Най- вкусният вариант за намаляване на болките в мускулите след спорт, или дори за предотвратяването им, е чаша черешов сок. Черешите са богати на антиоксиданти, които намаляват болката и повлияват благоприятно възпаления. Разбира се, това важи за сока от пресни плодове.  

Не пропускайте разтягането

Разтягането на мускулите е важна част от всяка тренировка. Редувайте всички мускулни групи. Не забравяйте да контролирате дишането – само така ще си набавите нужното количество кислород, за да се възстанови тялото ви. Краят на тренировката е подходящ за прием на течности, за да се избегне дехидратация.

В момента, в който спортът стане рутина, ще се радвате на ползите от него, без да изпитвате неразположения. Помнете, че е по-добре да се започне с леки упражнения и постепенно интензитета и темпото да се увеличават,  докато тялото се адаптира.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах