Как да контролираме стреса на работното място

Работата под натиск е причина за неудовлетвореност от постигнатите резултати, проблеми със съня, стрес и др. Не случайно много от работодателите в днешно време се стремят да осигурят добър климат и условия на работното място, както и подкрепят почивките и правото на едно излизане навън. Доказано е, че когато умът е разтоварен и отпочинал, това увеличава продуктивността, а удовлетвореността от работата действа мотивиращо. И обратното:  забързаният темп на работа, прекалените отговорности и задачи, лишаването от право на почивка и изказването на постоянно неодобрение, водят до раздразнителност, психическо и физическо изтощение и дори депресия.

Вижте кои са седемте златни правила за това как да избягате от стреса на работното място и как да направите така, че работата да ви носи удоволствие и усещане, че напълно държите нещата под контрол.

Безупречна организация. Поставянето на конкретни цели, свързани с работните ви ангажименти и установяването на крайни срокове ще ви помогнат да подредите задачите си и да завършвате всичко навреме. Когато планирате, ще бъде по-лесно да се справяте с натоварването и сроковете. Винаги носете със себе си бележник и отбелязвайте ангажиментите си. За да не се загубите в хауса на работното място, дръжте бюрото си подредено. Установяването на ред около вас ще ви спечели време и ще ви донесе усещането, че владеете ситуацията.

Създайте списъци с приоритети. Това е нещо, за което всички сме чували, но малцина използват. Подредете всички неизпълнени работни задачи в зависимост от техния приоритет в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, без да включвате крайния срок. Така ще избегнете усещането, че времето ви притиска. Колкото по-добре върви изпълнението на задачите ви, толкова по-амбицирани ще сте да завършите следващите и така винаги ще изпреварвате времето.



Научете се да казвате "не". Поемането на ангажимент за неща, които не сме в състояние да изпълним, предизвиква тревожност. Няма нищо лошо в това да преценим силите си и да откажем даден ангажимент. Не забравяйте, че ако всички научат, че имате задръжки да отказвате нови и нови задачи, те няма да престанат да ви затрупват до момента, в който ще сте напълно безсилни да се справите.

 Учете и се усъвършенствайте. Със сигурност причина за стреса на работното място може да бъде непознаването на новите технологии и методи. Да си в крак с технологии, програми и всякакви средства, които могат да помогнат за спестяването на време, е безценно предимство. Вложете повече в учене и усъвършенстване, за да вършите работата си с лекота. Само така ще можете да се наслаждавате на спокойствие на работното си място.

Следвайте график за почивка. Работата никога не свършва. Никого няма да впечатлите, ако не ставате цял ден от работното си място. По-скоро рискувате да се изтощите, да загубите контрол във важен момент и дори да се разболеете. Прекарването на повече от осем последователни часа пред компютъра намалява производителността. Затова изключвайте за най-малко 3 минути на всеки два часа компютъра си или отмествайте поглед от него. Ако е възможно, излезте за 2-3 минути на открито и използвайте времето, за да прегледате задачите си, да хапнете или пийнете нещо освежаващо. Ще забележите, че след това работата сякаш върви от само себе си.



Осигурете си поне 8 часа сън всяка нощ. Колкото и забавен да ви се вижда нощния живот и срещите с приятели, трябва да признаете, че всичко това се отразява на работоспособността ви през деня: липсва ви мотивация, не успявате да се концентрирате, постоянно мислите за края на работния ден, раздразнителни сте. Добрият сън е важен, за да завършвате успешно задачите си, да отстоявате позициите си, да сте приятна компания за колегите си. Само качествената почивка е в състояние да възстанови силите ви, за да се изправите подготвени срещу новия ден, с нови проекти и предизвикателства.

Празничните дни и отпуските са за почивка. Използвайте всички почивни дни разумно и се старайте да са насочени към това да се възстановите и откъснете от обичайното ежедневие. Не поемайте работни и други натоварващи ангажименти през почивните дни – така рискувате да започнете новия работен цикъл без никаква енергия.  Ако е възможно забравете за офиса, работата, телефона, таблета и компютъра. Дайте си заслужена почивка, а когато се завърнете на работа след това, добрата ви кондиция със сигурност ще ви спечели похвали и уважение. Всъщност такова заслужава всеки, който постига баланс и контрол над всичко в ежедневието си. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах