Как да изберем подходящ репелент

Преди да изберете репелент, важно условие е да съобразите ефективността му според мястото, където ще го прилагате. Важно е и каква е продължителността на защитата на дадения продукт, дали той ще се прилага върху деца или възрастни, ще има ли условия за повторни апликации и т.н.


Репелентите са средства за приложение върху кожата, които отблъскват насекомите, без да ги убиват. С тяхна помощ се избягват ухапванията, дискомфорта, възпалението и риска от алергии и заразяване с болести, предавани от насекоми.

 


Характеристики на идеалния репелент


    Идеалният репелент е този, който осигурява бързо действие и продължителен ефект.   По този начин той ще гарантира защита за няколко часа, без да е необходимо да го нанасяте повторно.
   Качествените репеленти са ефективни срещу различни видове насекоми.
  Те не бива да причиняват дразнене и не са токсични.
 Текстурата им е водоустойчива и не прекалено мазна.
 Непарфюмираните или дискретно парфюмираните формули са за предпочитане.



Лосионите и спрейовете за защита от насекоми обикновено съдържат една или комбинация от съставки, одобрени, безопасни и ефективни в защитата от насекоми. Най-често употребявани са:

DEET

 

Обикновено се съдържа в продукти, предназначени за приложение върху дрехите, обувките и т.н. На това вещество са базирани първите разработки на репеленти. Те били използвани за защита на войниците по време на Виетнамската война, тъй като голяма част от тях били заразявани с малария – болест, предавана с ухапване от комар. Репелентите, които съдържат това вещество са ефективни срещу повечето насекоми, както и срещу тигров комар. Не се прилагат при деца на възраст под две години.


IR 3535

 

Репелентите, базирани на това вещество са активни срещу комари, кърлежи, тигров комар и хапещи мухи. Имат минимална токсичност, в сравнение с ефективността, която осигуряват.


Икаридин

 

Това вещество има много ниска токсичност и не уврежда пластмаса или текстил, което прави репелентите с такъв състав приложими върху дрехи и предмети.


Цитронела

 

Цитронелата представлява етерично масло от лимонена трева, с характерен цитрусов аромат. Цитронелата отблъсква комари и други насекоми, но защитата е краткотрайна и това изисква повторни приложения. Отличава се с много добра поносимост. Не е токсична. Не осигурява защита срещу кърлежи.


Цитриодиол

 

Представлява дестилат на евкалиптовото масло. Сравнително надежден, ефективен, с приятен мирис и без значителни странични ефекти. При високи концентрации той е ефективен срещу тигров комар.



Предпазни мерки при използване на репеленти

Дръжте продукта далеч от деца, храна и напитки.

Не използвайте при деца под две години, освен ако на продукта не е изрично обозначено, че формулата е подходяща. Детските защитни продукти изискват специално внимание, поради опасност от поглъщане или попадане в очите.

Репелентите не се прилагат върху възпалена или наранена кожа, както и върху чувствителни области, като лигавици, в близост до устата, носа, очите и т.н.

Не използвайте по-големи количества с цел презастраховане.

Нанасяйте като следвате стриктно указанията на опаковката.

Измивайте ръцете си след прилагане.

Когато се използват в комбинация със слънцезащитен крем, репелентите се нанасят няколко минути след него.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах