Как да изберем най-подходящото адаптирано мляко за бебето

Майчиното мляко е най-добрата и адаптирана храна за бебета и най-ценното богатство, което една майка може да даде на рожбата си. Съставът му се променя както в количествен, така и в качествен състав по време на растежа на детето. Затова и нито едно от съществуващите адаптирани бебешки млека не може да замести напълно кърмата. И все пак, съществуват ситуации, когато количеството на майчината кърма постепенно или рязко е намаляло поради някаква причина и вече не успява да осигури нормалното хранене на бебето. В този случай е необходимо да се избере изкуствено адаптирано мляко за допълнително или цялостно хранене.

Как да изберем правилната формула?  

Бебешките млека са разделени на две големи групи – неадаптирани и адаптирани.

Неадаптираните млека се различават значително по състав от кърмата, не се подлагат на необходимата обработка и не са допълнително обогатени с различни хранителни вещества и витамини. Затова не е препоръчително да се използват за хранене на бебето.

От друга страна, адаптираните млека са максимално близки до състава на кърмата. Те са предназначени за различни възрастови категории – от 0 до 4 или 6 месеца, от 4-6 месеца до една година или пък такива, които могат да се дават от раждането до навършване на една година на детето.

Организмът на всяко бебе е уникален и това трябва да се има предвид при избора на адаптирано мляко. Често това, което е подходящо за едно дете, не се възприема добре от друго, така че, по-добре е да не залагате много на препоръките на приятели и роднини, а да се консултирате с педиатър.

Как се отразява на детето честата смяна на адаптираното мляко?

Честата смяна или неправилно преминаване към изкуствено хранене в повечето случаи причинява нарушения в нормалното функциониране на храносмилателната система и при липса на навременни мерки, може да доведе до постоянни проблеми във функционирането на храносмилателния тракт и дори да провокира появата на различни заболявания.

За какво да внимаваме при избора на адаптирано мляко?

За да се направи съставът на адаптираното мляко по-близък до този на кърмата, в него се добавят суроватъчни протеини. Те са лесно смилаеми и съдържат незаменими аминокиселини. Освен това не изискват наличието на много храносмилателни сокове и ензими. Най-оптималното съотношение на суроватъчните протеини към казеина е 60/40 или 50/50.

Млеката на основата на казеин също имат свои предимства - техният мастен компонент е представен от растителни масла. Също така, те са обогатени с витамини и минерали с добавена лактоза и декстрин - малтоза. Тези адаптирани млека оставят у бебето по-добро усещане за ситост, намаляват честотата на регургитация, колики, запек и евентуални алергични реакции.

За правилното развитие на мозъка и другите органи и системи на децата някои млека са обогатени с таурин, омега-3 мастни киселини, L-карнитин, олигозахариди, лактулоза и нуклеотиди.

Консултациите със специалист са задължителни

Важно е да знаете, че само специалист ще може правилно да избере вида на адаптирана млечна формула, който е най-подходящ за бебето ви. 

И все пак, ако трябва да отбележим основните принципи на избора на адаптирано мляко, то те са:

  • Съобразяване с индивидуалните характеристики на детето – възраст, бързина на наддаване на тегло, естеството и честотата на изхождане;
  • За недоносени бебета се използват специални терапевтични адаптирани млека, чиято основа е деминерализирана суроватка от краве мляко с по-високо съдържание на протеини и с добавка на незаменими аминокиселини, витамини, растителни масла, микроелементи;
  • При наличие на алергии се предписват специални хипоалергенни адаптирани млека.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах