Как да изберем фотозащита според типа кожа

Лятото е сезонът, който всички чакаме с нетърпение. Денят е по-дълъг, стъмва се късно и можем да се радваме на топлите слънчеви лъчи. Но не бива да забравяме, че продължителното излагане на слънце далеч не е безобидно. Напротив, слънчевите изгаряния са една от основните предпоставки за поява на рак на кожата.

Слънчевите лъчи (UV) се разделят на два вида – А и В. UVA лъчите са по-дълги от UVB, навлизат по-дълбоко в кожата, като предизвикват бързото й стареене и възможността за сериозни заболявания. Макар и по-къси, UVB лъчите не навлизат навътре в кожата, но пък рушат горния слой - причиняват самото слънчево изгаряне, но също са много опасни, ако се прекали с тях. За да избегнете подобен риск, важно е да използвате подходяща слънцезащитна козметика за вашата кожа.

Как да изберем правилния продукт?

Познати са 6 фототипа кожа, според които да се ориентирате какъв фактор на защита ви е необходим.

Фототип 1 (много бяла кожа, светли очи, светла коса, множество бенки, участъци с татуировки)

Този тип кожа изгаря много бързо и е сред най-застрашените от поява на ракови образувания. За хората от този фототип не се препоръчва да се излагат на слънце. Тяхната кожа никога не може да получи истински слънчев загар. Ако вие сте с такъв фототип кожа, трябва да използвате слънцезащитен крем с най-висок фактор 50+ и да избягвате плажуването.

Фототип 2 (светла кожа, руса или светлокестенява коса, сини или кафяви очи, лунички по кожата)

При този тип кожа също не е добре да се излагате много дълго на слънце. Изберете фотозащитен продукт с фактор 50 или може да ползвате крем с по-нисък фактор, но не по-малък от 30. За най-добра защита в първите дни от почивката използвайте високия фактор –  SPF 50, а през следващите дни може и да намалите фактора с по-нисък до SPF 20 или 30.

Фототип 3 (светла кожа, кестенява коса, кафяви или светли очи)

Може би притежателите на този фототип кожа са най-облагодетелствани, защото при правилна употреба на слънцезащитни продукти няма да изгорите, а и ще успеете да придобиете приятен загар. Имате нужда от средна степен на защита – фактор 15, 20 или 30.

Фототип 4 (матова кожа, тъмнокестенява коса, кафяви очи)

Ако сте с такъв тип кожа, вие сте късметлии. Рядко може да се случи да изгорите от слънцето и бързо правите прекрасен тен на кожата. Може да се наслаждавате на слънчевите лъчи доста продължително време, за разлика от хората с първите три фототипа кожа. Все пак, трябва да предпазвате кожата от увреждане, затова използвайте слънцезащитен продукт с фактор 10 или 15.

Фототип 5 и 6 (тъмна кожа, тъмни коса и очи)

И двата фототипа са почти идентични, а дерматолозите са на мнение, че тези кожи имат развито усвояване на слънчевите лъчи. Все пак е добре да нанасяте крем против слънце, дори и с най-ниския фактор.

Вашият фототип не е постоянна величина. Следете за всякакви промени в бенки и други кожни образувания и незабавно съобщете на личния си лекар, ако забележите такива.

За децата е добре да използвате винаги най-високия защитен фактор, тъй като тяхната кожа е чувствителна. Освен това децата се улисват в игрите навън и прекарват дълго време на слънце, което изисква да имат много добра фотозащита на кожата.

Важно:

  • Винаги използвайте различни слънцезащитни продукти за лице и тяло, тъй като кожата на лицето е по-нежна. Продуктите за лице са с по-фина формула, която щади чувствителната кожа на лицето. Не се изкушавайте да мажете деликатната кожа на лицето си с продукта за тяло, за да не се получат редица недоразумения. Слънцезащитните кремове за лице имат повече активни съставки, които защитават и подхранват кожата в дълбочина, за разлика от слънцепредпазните млека и лосиони.
  • Внимателно гледайте опаковката на продукта и дали има изписана абревиатурата SPF. Също така трябва да присъстват и двата типа лъчи, срещу които ви защитава кремът, а именно UVA и UVB.
  • Дерматолозите препоръчват целогодишно употребата на фотозащитен крем с фактор 10 или 20, за да предпазите кожата от преждевременно стареене и увреждане.
  • Нанасяйте фотозащитните продукти половин час преди излагане на слънце. За това време продуктът се абсорбира от кожата и започва да работи. Така ще предпазите кожата си от вредните ултравиолетови лъчи още от първите минути на слънце. Повтаряйте нанасянето през 2 часа, тъй като при къпане във водата, бърсане с кърпа или при интензивно изпотяване, нанесеният слой отпада и трябва да бъде обновен, за да се постигне оптималното ниво на защита. Най- ефективни са водоустойчивите продукти.
  • Нанасяйте слънцезащитна козметика, дори и ако сте под чадъра на плажа. И под сянката слънцето се отразява от водата и пясъка и може да изгорите, ако кожата ви е по-светла и не е защитена.
  • Предпазвайте устните си от слънчевите лъчи. Както кожата по цялото ви тяло, така и устните са уязвими пред ултравиолетовите лъчи. Ето защо е много важно да нанасяте защитен продукт и върху тях, съветват специалистите. Но не използвайте същите продукти, които ползвате за тялото си – вкусът е странен, а и няма да издържи дълго върху тях. Използвайте балсам за устни със слънцезащитен фактор – балсамът ще се задържи върху устните ви за доста по-дълго време. Хубаво е да го нанасяте по-често, отколкото продуктите за останалата част от тялото ви.
  • Предпазвайте зоните, които обикновено пренебрегвате. Местата, които хората най-често забравят да намажат със слънцезащитен продукт, са краката и пръстите. А едн от най-уязвимите зони са стъпалото, мишниците, задната част на врата, ушите, клепачите, и горната част на ръцете от вътрешната страна
  • Следете срока на годност на продуктите вкъщи. Ако сте решили да използвате същия крем от миналото лято, уверете се, че не е изтекъл срокът му на употреба.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах