Как да избегнете умората на очите в офиса

С цел да избегнете преумора на очите и симптоми, като зачервяване, влошаване на зрението, сухота и други неприятни усещания, специалистите препоръчват да се спазва стриктно правилото за петминутна почивка с изключване или отдалечаване от компютъра на всеки един час.

През работните дни прекарваме средно по 7,5 часа седнали, четейки, пишейки и вторачени в екрана на компютъра. Това прави почти 38 часа на седмица, както и около 1800 часа годишно – време, в което ако не помислим за очното си здраве и създаване на добри навици, свързани с това, може да влошим зрението си.


Основните препоръки, свързани с темата, включват подходящо осветление на работното място и редовни почивки. Последните са от съществено значение за защита на очите по време на дълъг работен ден. Има и други мерки, които могат да бъдат полезни, за да не приключва работния ден с чувство на тежест или умората в очите. Ето кои са те:

Дайте възможност на погледа да отпочине. На всеки час или колкото често изпитвате нужда, откъсвайте погледа си от компютъра и работното бюро за няколко минути.  Вгледайте се в далечен обект. Препоръчва се погледа да е устремен напред, например през прозореца.


Вземете мерки за допълнително овлажняване на очите. Не чакайте първите симптоми на неразположение в края на деня, за да вземете мерки . Колкото повече време прекарвате пред екрана на компютъра, толкова по-голяма е честотата на мигане. Нуждата на окото от овлажняване е по-голяма, но сълзотворните функции намаляват. Препоръчително е когато работата е свързана с дълго взиране в компютър, да се използват овлажняващи капки, с цел да се избегне прекомерното изсушаване и зачервяване на очите.



Правилно отстояние между монитора и очите. Екранът на компютъра трябва да бъде разположено успоредно на равнината на очите, на разстояние 50 см от лицето. Ако често изпитвате дискомфорт, сълзене и зачервяване на очите в края на работния ден, консултирайте се със специалист за очила, специално направени за работа с компютър.

Подходящо осветление. Много хора са склонни да вярват, че работата на естествена светлина е за предпочитане, но тя не винаги е най-добър вариант. Твърде многото светлина може да е толкова вредно за очите, както и липсата й. В офисите обикновено се предвиждат стъклени витрини, които едновременно осигуряват достъп на естествена светлина, но и създават възможност за регулирането й. В офиси с изкуствено осветяване трябва да се поддържа добро осветление с бяла светлина без затъмнени зони.

 

Вентилация и влажност. Температурата, влажността и вентилацията оказват влияние и върху комфорта на очите. При поддържане на прекомерна топлина и ниска влажност очите се изсушават и са по-склонни към зачервяване и раздразнения. Също така, въздухът трябва да се подновява периодично, без да има резки въздушни течения, както и резки промени в температурата.

За всякакви въпроси, оплаквания и неразположения, свързани с очното здраве, потърсете вашия офталмолог или попитайте за съвет нашите фармацевти. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах