Как да избегнем появата на разширени вени



Няма да повярвате, но един от предразполагащите фактори за появата на разширени вени може да е носенето на тесни дрехи. Избягвайте облекло, което може да попречи на венозното кръвообращение, движете се и давайте възможност на краката да отпочиват, особено когато работата ви е свързана с продължителен престой в изправено положение. Това са основни навици за предотвратяване на появата на разширени вени.

 

Съвсем нормално е с появата на пролетта и топлото време да зачестят оплакванията, свързани с умора, отоци и тежест в краката. Високите температури са причина вените да се разширяват повече от нормалното, което води до натрупване на кръв и отоци. Счита се, че варикозата (разширени вени) засяга 30% от българите и е сред най-честите симптоми на хронична венозна недостатъчност.



Заедно с бедрената кост, краката поддържат практически 50% от общата мускулна маса в човешкото тяло. Макар разширените вени да не се разглеждат като сериозна заплаха за здравето, факт е, че те могат да предизвикат дискомфорт и дори да се превърнат в инвалидизиращ фактор за засегнатите, тъй като значително променят качеството на живот.



За да се избегне появата на разширени вени и да се поддържат активни, здрави крака, без чувство за подуване, тежест и умора, е препоръчително да се следва здравословен начин на живот, с умерени ежедневни упражнения, балансирана диета, адекватен прием на течности и избягване на вредни навици, като пушене и прием на алкохол.



Когато по-голямата част от деня прекарвате в седнало положение или прави, важно е да знаете какво може да направите, за да предотвратите възможната поява на умора и отоци в краката.

Ако работите в седнало положение, повдигнете краката си на поне 20 сантиметра от земята. Това е особено важно в по-топлото време, тъй като топлината, както споменахме, е сред основните неприятели на венозното здраве. Когато работата ви е свързана с продължителен престой в едно също положение, е препоръчително на всеки час да правите кратки разходки, за да се активират мускулите на краката и да се насърчи венозния кръвоток. Ако работите прави, заложете на удобни обувки. За предпочитане е те да не са равни, нито прекалено високи. Идеален е вариантът, в който петата е повдигната на около 3 см.



В края на работния ден, освен да походите пеша, за да тонизирате мускулите и да насърчите кръвообращението, специалистите препоръчват масажите като средство за неутрализиране на натрупаната тежест и умора в краката.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах