Как да бъдем във форма, когато нямаме време

 Живеем в забързано и динамично време, в което сме затрупани от ангажименти и задачи. Графикът ни е сгъстен, бързаме да оставим децата на детска градина или училище, да изведем домашния любимец, да отидем на работа, да се приберем, да изчистим, да сготвим, да починем. Времето рядко ни стига да се справим с всички задачи за деня или седмицата. И така, ден след ден, времето бързо минава. Това, за което все по-рядко намираме време, е да спортуваме и да се поддържаме в добра физическа форма. А липсата на редовна физическа активност се отразява, както на здравословното ни състояние, така и на самочувствието ни.

Предлагаме ви няколко лесни и не толкова отнемащи от времето ви активности, с които може да се поддържате във форма, дори и в забързаното си ежедневие.

Вървете една спирка пеша

Ако ходите на работа с градски транспорт, слизайте 1-2 спирки преди работното ви място, за да повървите пеш и да изгорите малко калории. Това ще ви тонизира и даде енергия за целия ден. На прибиране също може да го повторите.

Качвайте стълбите

Забравете за асансьора и единствено използвайте стълбището, за да се приберете у дома. Ще се отрази страхотно на тялото ви и на настроението ви.

Пийте често вода

Пиенето на вода по време на хранене и около храненията през деня помага да заситите глада по-лесно, защото запълва стомаха. Освен това добрата хидратация е от голямо значение за отслабването и обработката на хранителните вещества.

Спрете със солените готови закуски

Междинните хранения трябва да са предимно от зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни. Не посягайте към обилно осолените крекери, чипсове, солети и други подобни. Солта в тях е в огромни количества и причинява задръжка на течности, образуване на целулит и способства складирането на мазнини в мастните депа.

Избягвайте дъвките, напитките и другите храни „без захар“

Щом тези храни биват рекламирани като несъдържащи захар или диетични, то те са съставени от изкуствени подсладители, в пъти по-сладки от обикновената захар. Това причинява резки покачвания на кръвната захар и инсулина, което способства за скоростно напълняване.

Ползвайте колата по-рядко

Ако сте от хората, които дори и до магазина отиват с колата, време е да преосмислите тази практика. За да се поддържате в добра физическа форма задължително е да сте по-активни  и да промените начина си на живот. Избягвайте да пътувате с колата на близки разстояния и ходете по-често пеша.

2-3 кубчета черен шоколад, когато ви се прииска десерт или сте гладни

Тъмният шоколад в малки количества ще ви даде енергия, ще залъже апетита и няма да навреди на фигурата ви. Важно е да консумирате такъв, който е с поне 70% съдържание на какао. Може да се чувствате сити в продължение на час.

Хранете се в по-малки чинии

Смята се, че това е ефективна техника за намаляване на теглото. Трикът  е храната ви да е в по-малка по размер чиния, така и порцията ще е по-малка и се намалява рискът от преяждане.

Откажете газираното

Оплаквате се, че нямате време да спортувате, но в същото време пиете по един литър газирани напитки на ден. Няма как да бъдете в добра форма при това положение.

Газираните напитки ви саботират непрекъснато, без да си давате сметка. Не само подсладените газирани питиета са врагове на плоския корем и стройната линия, обикновената газирана вода също влияе зле на коремните мазнини като стимулира тяхното натрупване.

Заменете едно хранене със здравословно смути

За да бъдем в добро здраве и форма трябва не само да съобразяваме начина си на хранене, но и това какви напитки приемаме. Напоследък все по-предпочитани стават полезните смутита. Те съчетават в себе си любимите ни плодове, зеленчуци, ядки, мляко.

Поддържат ни енергични и засищат. Смутитата могат да бъдат добър заместител на едно или две хранения или на малките закуски между тях.

Намалете приема на сол

Солта причинява задържане на течности и спомага за образуването на воден целулит. Той е предпоставка за трупане на мазнини не само в коремната област, но и по други части на тялото.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах