История на токчета

История на токчета

Митичният аксесоар от женския гардероб има дълга история, към която се завръщаме в тази статия, за да почерпим вдъхновение за празничната си визия.

Отделени от контекста на нейно величество елегантната дамска обувка, токовете губят дори най-малка връзка с естетическото. За мнозина те наподобяват безформен дървен предмет, а за дамите от далечното минало те са … модно изтезание. Аксесоар, почти толкова стар, колкото света, токчета са изминали дълъг път от своята първа поява до днес.

Първоначално ролята им била повече практична, отколкото естетична. Те служели на конниците по-лесно да закрепят краката си върху стремената на конете докато яздят.

За първи път, обувките с необичайна форма и повдигнати пети, са модна тенденция във Венеция през ХV век, по време на царуването на Катерина Медичи. Внос от Изтока и запазен аксесоар за дамите, тези обувки, наречени пинти, представляват разновидност на чехлите или сандалите с непреодолимо високи платформи (понякога до 60 cm). Красотата винаги е била трудно изпитание.

Първоначално те били допълнение към визията на куртизантките. С тях те изглеждали достойно високи до своите партньори, а полите им били повдигнати, така, че да не се цапат. По-късно жените, които носели токчета, били автоматично разпознавани като представителки на висшето общество. Новият моден аксесоар бързо се превръща в точно отражение на степента на богатството на ползвателя: украсявани с панделки, катарами, скъпоценни камъни,  дантела, тези обувки разкривали превъзходството и благосъстоянието на собствениците си. С една дума, „покажи ми пинтите си, за да преценя кой си…”.

Във Франция токовете са кокетство, добре прието както от жените, така и от мъжете. Тези от обкръжението на Краля Слънце разхождали величествените си осанки върху най-малко 12 сантиметра. Всеобщо схващане по това време било, че колкото по-висок е един мъж, толкова по-близо стои той до небето и боговете.

Да се носят такива обувки всеки ден не било никак лесно, предвид височината им и това, че нямало разлика между лявата и дясната. Поради тази, а може би и други причини, пинтите не успяват да задържат интереса на мъжете и постепенно стават единствено и само женски аксесоар.

След Френската революция, която почти слага край на повдигнатите пети, следва нов възход за обувките с токове през ХХ век. Мястото отново е Франция, а дамите от буржоазията отново обръщат погледа си към тези обувки, но този път те са с разумна височина.

В края на века, токовете придобиват все повече популярност. И докато историята ги доведе до до изящните крака на жената от нашето съвремие, те нито за миг не изоставят своето почетно място във всеки женски гардероб.

Дебелият ток постепенно се изтънява и извисява.Роджър Вивиер, обущар, който работи за Кристиян Диор, твърди, че независимо каква ще е формата на обувката, всеки женски силует се нуждае от доза изящност с чифт високи токове.

Днес токчета са преминали през всички форми и стилове. Истинско вдъхновение  за дизайнери и модни експерти, те не спират да подчертават женствеността, да изкушават, да съблазняват. Екстравагантни, стилни, елегантни, модерни… чифт подходящи токчета могат да оживят силуета повече, отколкото е възможно с който и да е друг аксесоар. Същевременно с това, имайте предвид, че с избора на вида високи токчета, се променя напълно визията ви: от романтична и закачлива, до екстравагантна и дръзка.

За предстоящите празници подберете своя чифт високи обувки така, че да подхождат на същността и природата ви, а хората от обкръжението ви да оценят подобаващо посланието на външността ви.

 

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах