Импетиго – има ли лечение?

Кожата е най–големият орган в човешкото тяло. Тя има защитна функция. Предпазва ни от различни вируси и бактерии, контролира телесната ни температура, като ни защитава от прекомерно затопляне или охлаждане, обгръща и придава форма на тялото.

Кожата ни свързва с външната среда и факторите, които оказват вредно въздействие върху нея, са много. Такива са слънчевите лъчи, различни видове алергени, вируси, микоплазми, бактерии.

Импетигото представлява кожна инфекция, причинена от бактерии. Обикновено причинители на заболяването са стафилококи и по-рядко стрептококи. Най – често болестта се проявява при деца на възраст между две и шест години. Когато кожата е с наранена повърхност след одраскване, охлузване или дори ухапване от насекоми, тя е по-уязвима и податлива на инфекции. Бактериите преминават лесно през нея и причиняват заболяване.

Първите симптоми на импетиго са малки рани или пъпки, заобиколени от зачервени участъци с разрастващ се диаметър. След няколко дни раните обхващат по-голяма площ и са покрити с дебела жълтеникаво – кафява коричка. Локализирани са по-често по лицето и ръцете, но инфекцията лесно се разпространява по цялото тяло.

Импетиго се предава лесно при контакт със заразен или използване на принадлежности и дрехи на заболелия. Болестта е напълно лечима. В терапията най – често се включват перорални антибиотици. Ако е в начален стадии, такива може да се прилагат локално, под формата на лосиони и кремове. От няколко дена до две седмици пъпките завяхват, зачервяванията се заличават и сърбежът отшумява.

Превенция на болестта:

 Хигиената е на първо място. Когато става дума за деца, тя е от изключително значение, тъй като при тях имунната система е незряла и те са потенциална мишена на заболяването.

Нездравословните диети, гладуването и всички фактори, които могат до доведат до отслабване на имунната система, ни правят податливи на всякакви заболявания.

Прекомерното изсушаване на кожата посредством измиващи грижи, солариуми и излагане на слънчева светлина, нарушава хидро-липидния й защитен филм.

Личната оценка на състоянието и навременната лекарска помощ могат да скъсят значително интервала на лечение, както и да предотвратя перорална антибиотична терапия.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах