Имунитет

ИМУНИТЕТ

 

Имунитетът и сложен защитен механизъм на организма, който се формирал в продължение на целия процес на човешката еволюция. Негова отговорна задача е да открива, идентифицира и неутрализира различни опасни за здравето чужди агенти като бактерии, вируси, паразити или токсини. Без имунитет ние не бихме могли да живеем изобщо. Светът около нас е изключително враждебен и за да бъдем предпазени на нас ни е нужен своеобразен защитен щит. Това е нашият имунитет.

КАКВО Е ИМУННА СИСТЕМА?

Можем спокойно да наречем имунната система истинска “полиция” на нашето тяло. Тя обхваща целия ни организъм и включва много видове клетки, органи и тъкани. При контакт с атакуващ патоген произтича така наречения “имунен отговор”.

Ключова част от имунната система са специални клетки на тялото наречени “левкоцити” или известни още като бели кръвни телца. Представете си групата на левкоцитите като армия от специални клетки с резлични функции. Така че клетъчния имунитет постоянно "патрулира" из тялото в търсене на чужди патогенни агенти, мъртви и "дефектни" клетки. Когато ги открие негова основна задача е да ги унищожи.

Случва се така обаче, че понякога имунната система е прекалено реактивна и създава предпоставки за възникването на проблеми, също както и когато е отслабена. В такива случаи имунната система започва да работи срещу клетките на самото тяло, причинявайки алергични реакции или дори автоимунни заболявания.

 

КАКВО МОЖЕ ДА ОТСЛАБИ НАШИЯ ИМУНИТЕТ?

Поради различни причини обаче се случва имунната система да се изтощи и да отслаби много защитните си функции, като по този начин излага организвма на вредното влияние на редица вируси, бактерии и всякакви други заплахи за здравето. В резултат на това организмът заболява. 

Ако изключим генетичната обусловеност, най-голямо влияние върху устойчивостта на имунитета има начина на живот. Лош хранителен режим, стрес или определени заболявания могат до довед до сериозен спад в устойчивостта на имунитета на нашия организъм.

Злуопотебата с нездравословни храни и напитки, липсата или малка двигателна активност и недостатъчно колиствено сън всичко – всичко това се отразява сериозно върху имунния отговор на нашата система при среща с атакуващи патогени.

Например добавената захар в сладки храни и газирани напитки, които почевето от нас консумират между два и три пъти дневно,  намалява активността на имунните клетки. Това отслабва устойчивостта на организма към вирусни инфекции. 

По същият начин влияе и употребата на Алкохолът. Твърденията, че до 50 мл алкохол дневно е полезен за ораганизма са неревантни. 

Като обощение в отговор на въпроса какво отслабва нашия имунитет, може да кажем - нездравословният начин на живот.

 

ПРИЗНАЦИ НА СЛАБ ИМУНИТЕТ

Някои от тях са добре познати на всеки един от нас. Понякога ги усещаме, но не винаги това означава, че са показателни за нисък имунитет, но ако някои от тях или пък повечето присъстват в ежедневието ни постоянно, това вече е показателно, че е време да им обърнем внимание.

Ето някои от признаците:

Умора - тя е напълно нормална когато сме работили усърдно цял ден. Но, ако се събуждаме сутрин изморени и елементарните ни дневни ангажименти ни изтощават, силите ни не се възстановяват изобщо, то това е показателно за нещо нередно.

Инфекции, грип, настинки – когато инефкции от различен тип  (на пикочните пътища, стомашни разтройства, проблеми със венците) са по-често срещани от обикновено, е симптом, че имунната система не може да отговори адекватно на атаките на външи опасни агенти.

Алергии - някои хора не проявяват алергични реакции, но други получават такива много често. Това също може да е показател за ниска имунна защита.

Бавно оздравяващи травми също би могло да бъде признак за слаба имунна система.

 

КАК ДА ПОВИШИМ НАШИЯ ИМУНИТЕТ?

След като разбираме колко е важен устойчивият имунитет за нашето здраве неизменно у всеки възниква въпроса -

Възможно ли е безопасно да се намесим в тази естествена функция на организма и да повишим имунитета си?

Отгворът е Да. Възможно е.

Достатъчно е да предприемем няколко прости, но ефективни метода за стабилизиране и повишаване на устойчивостта на нашата имунна система.

На първо място това е нормализиране на начина живот. Това е най-ефективна стъпка, която може да бъде предприета още сега за напълно естествено повишаване на имунитета на организма. 

 

Редуцирайти вредните навици, повишете качеството на своята хранителна диета – консумирайте повече сезонни и пресни продукти, качествено месо, зърнени и бобови култури. Относно напитките, отитайте се да се откажете от тези с добавена захар и несен състав. Заложете на повече вода или пресни плодове и зенечукови сокове, както и различни видове чай – билките могат да бъдат отлично природно решение за различни здравословни проблеми и сътоветно да повишат силата на нашия имунитет.

Изберете подходящата да вас двигателна активност и се старайте да я извършвате поне три три пъти седмично. Спортът помага за регенерацията на глетки и бързият обмен на веществата.

Не последно по важност, спете достатъчно и не позволявайте продължителни нарушения на този естествен ритъм. Здравослоният сън 8 – 9 часа при възрастни, е отговорен за възстановяване на всички клетки в организма, регулиране на хормоналните нива и физическо въсзстановяване. 

Като допълнение се опитайте да ограничите стреса да прилагате елементарни преватнивни мерки за защита от вируси и бактерии като хигиена на ръцете и други подобни предпазни мерки.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И ВИТАМИННИ КОМПЛЕКСИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

Понякога здравословният начин на живот и балансирано хранене не са достатъчни стъпки за повишаване на имунитета и се налага да се предприеме още нещо в тази посока. Тук на помощ идват различните хранителни добавки и витаминни комплекси, които подпомогнат естественото укрепване на имунната система. 

За да поддържа силна имунна система, човешкото тяло трябва редовно да получава достатъчно количество основни мастни киселини, протеини от висок клас, витамини от различни групи, макро- и микроелементи. Всимки тези вещества изпълняват множество важни функции и техния баланс в организма е от съществено значение.

Редица изследвания показват, че добавянето на определени витамини, минерали и други вещества може да подобри имунния отговор на организма и да го предпази от евентуално заболяване.

Нека видим най-разпостранените сред тях:

 

  • Витамин А - Този витамин взима участие в образуването на бели кръвни клетки и помага на тялото да се пребори с инфекциите. Сами разирате колко е важно той да бъде в балансирано количество в организма.

 

  • Витамини от група В - Тези витамини, особено В12 и В6 са ключът за правилното функциониране на имунната защита на тялото, защото регулират усвояването на всички останали съставки.

 

  • Витамин С - това е един от най-изучаваните и най-разпознаваемите витамини. Дефицитът на този витамин влошава имунния отговор на организма. Витамин С се счита за една от най-популярните добавки в света.

 

  • Витамин Е - Витамин E помага имунната система, тъй като има антиоксидантни свойства. Бори се със свободните радикали и подпомага  регенерацията на клетките и тяхното функциониране.

 

  • Витамин D - Правилното му количество е от съществено значение за здравето и поддържането на имунната система. Витамин D засилва действието на моноцитите и макрофагите - бели кръвни клетки, които са много важни по отношение на имунната защита.

 

  • Цинк - Цинкът е най-разпространеният минерал във фармакологията и се използва за укрепване на имунната система. този микроелемент е необходим за намаляване на възпалението, развитието на имунните клетки и осигуряване на комуникация между тях. 

 

  • Селен - Научните проучвания показват, че селенът действа в борбата срещу грипните щамове H1N1 и има силно действие срещу свободните радикали.

 

  • Омега - 3 мастни киселини - смята се че имат много ползи за тялото, като една от основните е повишаването на имунитета.

 

  • Женшен - стимулира обмяната на веществата и стимулира имунната активност, като същевременно стопира възпалителните процеси в тялото.

 

  • Ехинацея - доказано подобрява функцията на имунната система.

 

  • Прополис - притежава стимулиращи имунитета свойства.

 

Разбира списък от полезни за имунитета витамини, минерали и билки съвсем не се изчерпва с изброените до тук. Това показва колко много възможности имаме, за да подпомогнем собстевните си защитни сили и тъй като имунитетът е нашия щит за външния враждебен микро свят ние сме длъжни да поддържаме имунитета си винаги в добро състояние.

Разгледайте продуктите в категория Имунитет, огромна гама продукти, с които да запазите имунитета си във високите граници.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах