Хроничните заболявания през есента – какви мерки трябва да предприемем

Есента и пролетта са сезоните, когато хроничните заболявания се изострят. Причината са най-вече резките промени в температурата на въздуха и атмосферното налягане, които създават допълнителна стресова ситуация за организма. Най-засегнати са хората със слаб имунитет и по-възрастните.

Нека обърнем внимание на най-често срещаните хронични заболявания, обострящи се през есента и да разберем как да се справим с тях.

Хронични заболявания на дихателните пътища

С настъпването на есента температурата на въздуха спада (през деня все още може и да е доста топло, но вечер става хладно), често вали и влажността е повишена. Всичко това обяснява защо броят на случаите на настинки, както и инфекциозни заболявания, засягащи бронхиалната система, се увеличава рязко през есента. 

За да улесните и забързате оздравяването, заложете на повече течности, предимно топли напитки – билкови отвари и чайове. В случай че състоянието не се подобри в рамките на седмица и дори се появят болки в гърба и отстрани, а температурата ви е повишена, има вероятност да развивате пневмония и е необходимо веднага да потърсите медицинска помощ.

Болести на храносмилателната система 

Обострянето на хронични заболявания на храносмилателната система от рода на стомашна язва, колит, панкреатит и хроничен гастрит се изразява в болка от лявата страна или епигастриалната област, киселини, подуване на корема, гадене, повръщане, метеоризъм, болки в червата.

За да намалите неприятните усещания, е необходимо да откажете ястия, които стимулират секрецията на стомашен сок: пържени, пикантни, пушени и мазни храни, тесто с мая, кафе, сода и др. За да неутрализирате болката, е добре да пиете и спазмолитично лекарство, което намалява производството на стомашен сок.

Болести на ставите  

Симптомите най-често са свързани с подуване и зачервяване на ставите,  остра болка и ограничаване на тяхната подвижност.

Обикновено за облекчаване на болки в ставите се предписват нестероидни противовъзпалителни лекарства, глюкокортикоиди, антибактериални и имуностимулиращи средства, както и хондропротектори.

Като превенция срещу артроза е добре да носите топли дрехи, да се храните добре, да намалите приема на мазни храни, да консумирате такива, които са богати витамин С, защото той стимулира регенерирането на хрущялната тъкан.

Хронични заболявания на пикочно-половата система

През есента при жените  се наблюдава обостряне на хроничния цистит. Симптомите са чести и болезнени позиви за уриниране, отделяне на урина в малки количества и болки.

Лечението е с антибактериални и противовъзпалителни лекарства, предписани от уролози, но могат да помогнат и хомеопатични средства като сок от червена боровинка или отвара от мечо грозде.

Поддържането на добра интимна хигиена, избягването на хипотермия и редовните физически упражнения са добра превенция. Също така, лекарите съветват ежедневно да се пие 1,5-2 литра чиста вода и да се откажете от всякакъв тип солени и пикантни храни.

Общи съвети при обостряне на хроничните заболявания през есенно-пролетния период

Ето някои прости правила, които ще ви помогнат да посрещнете новия сезон в добро здравословно състояние:

  • През есента отделяйте повече време за грижа за тялото си, стремете се да облекчите стреса и да възстановите жизнеността с по-висока физическа активност;
  • Помогнете на тялото си да преживее по-леко промените като приемате витаминни комплекси и други полезни хранителни добавки;
  • Ако страдате от хронични заболявания и почувствате дискомфорт, още при първите симптоми потърсете лекарска помощ  - докторът ще ви обясни как да възстановите доброто си здраве.

Основното нещо е да не се забравя, че периодът на обостряне на различни заболявания не продължава вечно и здравословното ви състояние ще се подобри бързо, ако вземете навреме мерки. Подгответе се добре за възможните здравословни усложнения през есента и те няма да ви изненадат, а и ще отминат бързо.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах