Хронична умора. Признаци, какво представлява, решение

Често ли се чувствате уморени и апатични? Нямате желание за никаква дейност и искате да се приберете вкъщи и да легнете пред телевизора! Ако чувствате постоянна умора, дори след като сте си починали през уикенда, значи имате сериозна липса на енергия. Ще се наложи да направите някои сериозни промени в начина си на живот, които играят важна роля за запазването на енергията.

Симптоми на хронична умора

Чувствате умора без причина

Умората обикновено има своята причина. Тя е вследствие на недоспиване, тежък физически или умствен труд, пренапрежение или стрес.

Когато обаче изпитвате хронична умора без видима причина, това е признак на изтощение, което влияе изключително зле на организма. Ставате сутрин без енергия, да не говорим, че ставате много трудно. След работен ден ви се иска единствено да легнете, нямате желание за нищо.

Трудности при изправянето

Те са сигурен белег за изтощение. Обичайните рутинни дейности, които вършим всеки ден са затруднени, значи организмът ни е прекалено изтощен, за да ги изпълнява.

Обикновено, при хората, работещи на дълги смени тези проявления са по-чести. Но ако работите на нормален 8-часов работен ден и имате симптоми на изтощение, трябва да преосмислите ежедневния си план и да откриете онова, което ви тласка към това състояние.

Липса на сексуално желание

Нежеланието за секс има много причини. Една от тях е изтощението и умората. Когато нямате сили да отидете до магазина или да се видите с приятели, надали ще ви се прави и секс. Преумората, работата, стресът, грижите се натрупват и намаляват значително желанието и енергията за интимност.

Липса на концентрация

Невъзможността за концентрация е показателна за наличието на умора. Мозъкът се опитва да се самосъхрани като отделя по-малко ресурс за обработка на нова информация. По този начин губим концентрация. Липсата на сън, стресът и тревожността взимат превес.

Липса на желание за забавления

Случвало ли ви се е приятели да ви поканят да излезете в петък вечер, а на вас да ви се иска просто да се приберете и да легнете на дивана? Замислете се! Това може да е признак на физическо изтощение и хронична умора.

Независимо дали седмицата е била тежка или не, ако чувствате непрекъсната нужда от почивка и нежелание да разпуснете в приятна компания, определено изтощението е взело надмощие над нормалния ви начин на живот.

Кои техники ще ни помогнат да се абстрахираме от стреса и да преборим хроничната умора?

Говорете с някой близък

Ако имате нужда да споделите нещо свързано с работата, по-добре го направете с някой, който е извън работния ви кръг. За предпочитане нека това бъде близък от семейството, интимен партньор или приятелка.

Разказването на работните неволи на страничен човек разтоварва неимоверно много, а освен това той може да ви даде ценен съвет като човек, разбиращ ситуацията отстрани.

Взимайте си необходимите почивки

Колкото и работа да имате, излизайте в почивка през определен интервал от време. Това е критично важно за здравословното ви състояние. Не се заковавайте на работното си място с часове. Това крие рискове за всички по-важни органи и системи в тялото, но най-вече вреди много на нервната система и психиката.

Правете си почивки по 5-10 минути на всеки 2-3 часа. Така ще съхраните ума си бистър и ще редуцирате нивата на стреса в организма си.

Задължително се наспивайте

Ако към работния стрес добавите и липса на сън, знайте, че това съсипва здравето ви. Задължително трябва да си осигурявате 8-часов режим на сън. Ако не дадете възможност на мозъка и организма си да се отърсят от напрежението през работния ден, силите на тялото ви ще започнат да се изчерпват.

Постепенно ще изпаднете в хронична липса на енергия, умора, неспособност за вършене на ежедневните задължения, затруднена памет и концентрация.

Хранете се по-здравословно

Знаем, че това е мантрата на съвременния живот – здравословна и балансирана храна. Ако искате да сте здрави, да не чувствате хронична умора и липса на енергия, обърнете внимание на храната си. В 70% от случаите тя е основен причинител на липсата на достатъчно енергия.

Пийте повече вода

Леката дехидратация оказва влияние върху нивата на умора. Дори 2% загуба на телесни течности играе съществена роля за умората. Дехидратацията води до намаляване обема на кръвта, което прави доставката на кислород към тъканите по-оскъдна. Това води до лесна уморяемост и липса на енергия.

Увеличете приема на желязо

Недостигът на желязо се характеризира с усещане за мудност, раздразнителност, слабост и липса на концентрация. Усещането за сънливост също е много типично за дефицита на желязо.

Увеличете приема на храни, богати на желязо.  Друга възможност да си набавите е да го взимате под формата на хранителна добавка.

Бъдете честни с началника си

Ако се чувствате претоварени или имате притеснения, че няма да се вместите в посочените срокове, поговорете с ръководителя си и бъдете честни. Всички сме хора и бихме могли да се опитаме да влезем в положението на другите.

Поплачете си

Понякога плачът е най-мощното разтоварващо средство. Не го правете в офиса пред другите, разбира се, просто отидете в тоалетната или излезте на място, където ще можете да останете насаме, докато ви мине. След като се наплачете ще почувствате голямо облекчение. Не се потискайте – това е най-голямата грешка, която ще ви попречи да откриете баланса и хармонията в живота ви.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах