Хранителна програма при умора и безсъние

Едва ли съществува човек, който в определен период от живота си да не се е оплаквал от безсъние. То може да бъде свързано с прием на определени лекарства, психично заболяване, стрес, тревожност поради промени в ежедневието и други. Но когато безсънието започне да се появява почти всяка вечер в продължение на месец, вече говорим за хронична форма, която изисква по-голямо внимание. 

Ето и най-явните симптоми:

  • Трудно заспиване
  • Периодични събуждания през нощта
  • Сутрешна умора и слабост
  • Изтощение и раздразнителност през деня
  • Нарушена концентрация

Безсънието като причина за слабост и умора

Безсънието и умората са взаимно свързани. При системно безсъние човек започва да изпитва затруднения с паметта и вниманието, а в някои случаи може да се стигне дотам, че човек напълно да загуби способността си да работи пълноценно. И обратно – силната умора от своя страна също може да попречи на добрия сън. Така се оформя един омагьосан кръг, от чиято примка трябва да успеем да се измъкнем.

Какъв е начинът за справяне с безсънието и умората?

В повечето случаи е достатъчно пациентът само да промени начина си на живот, което включва заспиване и събуждане по едно и също време, отказ от тютюнопушене, алкохол, ограничаване на напитки с кофеин и разбира се, спазване на определен хранителен режим.

Кои храни се препоръчват при умора и безсъние? 

Хормонът мелатонин, който се произвежда от тялото ни, играе ключова роля, осигурявайки здравословния и дълбок сън. Ниското му ниво в кръвта води безсъние. 

Можете да увеличите нивото на този хормон, като приемате хранителни добавки или наблегнете на следните храни:

  • Череши – препоръчва се количество от 100-120 г. преди лягане;
  • Мляко и ферментирали млечни продукти, например напитки като кефир, айрян - триптофанът и калцият, съдържащи се в тях, благоприятстват бързото заспиване;
  • Банани - стимулират производството на хормони, а калият и магнезият оказват релаксиращ ефект върху нервната система и мускулите;
  • Ядки, постно месо и пълнозърнест хляб – тези храни са богати на витамини от група В, които участват в синтеза на триптофан и мелатонин.

Ако искате по-бързо да се отървете от умората и безсънието, в диетата ви трябва да присъстват и още някои храни, които да осигурят балансиран набор от протеини, мазнини и въглехидрати, например:

  • Зеленчуци (особено полезна в това е отношение е марулята), билки (копър , босилек), плодове (черница, лимон);
  • Микроводорасли - спирулинахлорела;
  • Пълнозърнести храни - кафяв ориз, овес, други зърнени храни;
  • Гъби;
  • Морски риби и миди.

Кои храни са опасни и вредни при безсъние и умора?

За да премахнете безсънието и умората, необходимо е да ограничите или напълно да изключите от диетата си храните и напитките, съдържащи кофеин - силен черен чай, кафе, какао, кола, енергийни напитки, шоколад и други.

Също така е по-добре да избягвате лютите подправки, които ненужно дразнят лигавиците и могат да повлияят на съня. Необходимо е да се откажете и от тези храни, които съдържат мононатриев глутамат и в чийто състав присъстват изкуствени оцветители. Внимавайте много и за опасните примеси от тежки метали.

Спазвайки горните препоръки, вероятността да се преборите с умората и безсънието е голяма. Но трябва да сте подготвени за факта, че те не се лекуват за един ден. Заредете се с търпение, бъдете постоянни в действията си и скоро ще се радвате на здрав сън и отличен тонус!

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах