Храни, които помагат да устоим на горещините

В сезона на интензивните горещини е важно да се храним правилно и да се хидратираме добре, за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма.

Правилното хранене и хидратация имат съществена роля за поддържане на терморегулаторните механизми на тялото. Това важи с още по-голяма сила, когато става дума за хора с повишен риск от топлинен удар, възрастни, деца и болни.

Препоръките на здравните експерти включват консумация на нискокалорични храни, продукти с високо съдържание на вода и разбира се, прием на достатъчно течности.
Ще ви дадем няколко идеи за храни, които могат да бъдат полезни в нелеката задача да устоим на горещините навън и да не губим силата и енергията си…

По-добре приятно охладено!

Когато консумираме студена храна, телесната температура естествено спада, но впоследствие бързо се покачва. Снабдете се с приятни, освежаващи храни и напитки, които предварително сте охладили… дребни плодове, коктейли, здравословно смуути или домашен сладолед… Хапвайте по малко и по-често.

Пъпеш и диня

Ежедневният прием на вода е важно условие, за да се чувстваме добре, а по време на летния сезон необходимостта от течности се увеличава значително.
Пъпеш и диня - и двата плода са много подходящи и освежаващи, поради високото си съдържание на вода, така че насладете се на вкуса им и си осигурете добра защита срещу високите температури навън.

Тиквички

Тиквичките са още един продукт с високо съдържание на вода-  повече от 90% и минимално количество калории. Те са приятна и лека храна, източник на витамин А, който допринася за здравия вид на кожата и имунната система, както и витамин С  - незаменим антиоксидант.

Къпини и малини

Дребните плодове, като къпини и малини, съдържат антоцианини, които нормализират кръвното налягане и улесняват вазодилатацията. Чрез влиянието, което имат върху кръвообращението, те помагат на организма да балансира телесната температура.

Праскови

Прасковите са един от символите на лятото. Апетитни и освежаващи, те съдържат над 87% вода и хидратират тялото. Освен това те съдържат желязо, калий и витамин С, които се грижат за благосъстоянието на имунната система и здравето като цяло.

За да се чувствате здрави, тонизирани и жизнени през лятото, препоръчваме ви да увеличите консумацията на плодове и зеленчуци, които съдържат повече вода, витамини и минерали. По този начин шансовете да спечелите битката с летните горещини ще са на ваша страна. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах