Хомеопатията на помощ при поленова алергия

Алергията към полени засяга между 30 и 40% от населението на Европа. В България около 21% от хората страдат от алергичен ринит - едно от най-разпространените хронични заболявания. При 80% от пациентите развитието му се случва преди двадесетата година. След 50-годишна възраст рискът от проява е сравнително по-малък. Замърсяването в градските райони и глобалното затопляне са главните причини за широкото разпространение и тежестта на симптомите на поленова алергия.

Един от най-често срещаните здравословни проблеми през пролетта е алергията към полени. Най-характерните симптоми са кихане, сърбеж и дразнене в носа, небцето, фаринкса и дори очите, обилна водниста хрема, възпаление и уртикария. При по-тежки случаи се наблюдават дихателни смущения, хрипове, както и главоболие, раздразнителност, умора и безсъние.

Поленовата алергия може да бъде третирана симптоматично с помощта на конвенционалната медицина и хомеопатията.

Хомеопатията е терапевтичен метод, който се основава на прилагане на малки дози вещества, с цел активиране на собствените защитни сили на организма. В резултат на това се постига по-бързо подобрение на симптомите. Хомеопатията може да се приема самостоятелно или като допълнение към конвенционалната терапия.



Основен принцип на хомеопатичното лечение е, че към всеки пациент се подхожда индивидуално. Предписаната терапия е съобразена не само с типа заболяване и проявена симптоматика, но и с индивидуалните особености на личността, характер и чувствителен тип.  

Хомеопатичните средства със симптоматично действие при алергия към цветен прашец са няколко вида. Назначават се в различни комбинации, в зависимост от проявените симптоми.

Allium cepa - средството е подходящо, когато са налице хиперсекреция от носа, сълзене на очите, кихане и т.н. Често пациентите докладват за спастична кашлица с усещане за драскане, разкъсване. Подобрение настъпва при вдишване на хладен въздух.

Euphrasia officinalis e  избор тогава, когато тече възпалителен процес. Засегнати са гърлото, лигавицата на носа и очите. Пациентите споделят за чувство за наличие на пясък в очите. Подобрение настъпва при покой. Оплакванията са придружени често от задушлива кашлица през нощта, бистър, обилен, недразнещ секрет от носа.

Sabadilla Officinarum - назначава се при по-умерени секрети от носа. Липсва дразнене в очите и сълзене. Засегнатите докладват за парене в областта на ноздрите и сърбеж на мекото небце. Проявяват свръхчувствителност към аромати.

Pollens – използва се за профилактика и облекчение на симптоми на поленова алергия. Профилактично се прилага един месец преди появата на симптомите.

Histaminum – това е препаратът, който съпътства всяка терапия, чиято цел е овладяване на алергична реакция.

Poumon Histamine има същото предназначение, но алергичните прояви  в по-голяма степен засягат дихателната система. Налице са хрипове, кашлица, задух и др. Прилага се профилактично най-малко един месец преди проява на симптомите.

Терапевтичният подход при овладяване на симптомите на алергия към цветен прашец е от съществено значение. Най-често предписвани средства са антихистамини и кортикостероиди, които намаляват интензитета на оплакванията, но са свързани с ред нежелани ефекти.

От своя страна, хомеопатията е напълно безопасна и може да се приложи във всички етапи на алергичната реакция, както и превантивно. Тя не предизвиква сънливост и е напълно съвместима с други средства за лечение.

Необходимо е също да се подчертае, че в хомеопатията не съществува универсална и ефективна за всеки терапия. Всички хомеопатични средства са ефективни тогава, когато са назначени в правилната дозировка, комбинация и разреждане от лекар хомеопат. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах