Хипертония по време на бременността

Гестационната хипертония е състояние, което понякога се наблюдава след 20-та седмица от бременността при жени, които не са страдали от високо кръвно налягане преди бременността.


Хипертонията е сравнително чест здравословен проблем при бременните. Смята се, че страдат между 10 и 15% от тях. Състоянието се наблюдава както в случаи, в които бременната е имала високо кръвно налягане преди да забременее, така и при липса на история с подобни оплаквания.

Артериална хипертония, която се появява след 20-та седмица от бременността, се нарича гестационна хипертония. След като симптоматиката се появи, обикновено присъства до края на бременността, като в значително голям процент има тенденция да изчезне през първите 12 седмици след раждането.

Предстои да изясним какво представлява хипертонията по време на бременност и какви са разликите между хронична, гестационна хипертония и прееклампсия при бременните.

Бременната жена може да бъде засегната от 4 различни форми на хипертония, а именно:

Предшестваща хронична хипертония

Хора, при които често се отчитат стойности на кръвното налягане над 140/90 mmHg, се считат за хипертонични. Жените, които страдат от хипертония преди бременността, съвсем очаквано по време на деветте месеца също имат хипертония.

Прееклампсия

Прееклампсията е свързана с развитието на хипертония след 20-та седмица от бременността, като състоянието е свързано със загуба на протеин в урината, протеинурия . Хипертония, която се проявява през бременността и е свързана с проблеми с бъбреците, черния дроб, централната нервна система или намаляване броя на тромбоцитите, също може да бъде прееклампсия.

Прееклампсия, насложена с  хроничната хипертония

Както се подразбира, това е отново прееклампсия, която се появява при жени, които са имали хипертония преди бременността.

Гестационна хипертония

Гестационната хипертония е състояние, при което бременната жена страда от високо кръвно налягане. Проявява се след 20-та седмица на бременността, без бременната да показва загуба на протеини в урината или друга проява, предполагаща прееклампсия.

Гестационната хипертония е свързана единствено с периода на бременността и изчезва спонтанно до 1 или 2 седмици след раждането. Ако до 12 седмици след раждането характерните симптоми не изчезнат, пациентът се счита за носител на хронична хипертония. Това се случва при приблизително 15% от случаите. Счита се, че дори жените, които нормализират кръвното си налягане след раждането, в дългосрочен план имат 4 пъти по-висок риск от развитие на хронична хипертония.

Факторите, които повишават риска от развитие на високо кръвно налягане по време на бременност са много и различни: първа бременност, наднормено тегло, напреднала възраст, семейна или лична история на прееклампсия,  износване на близнаци, бременност по време на юношеството.


Гестационната хипертония е сравнително по-малък проблем в сравнение с прееклампсията, но все пак може да навреди на бременната жена и бебето. Хипертоничните бременни жени имат повишен риск от промени в кръвния поток в плацентата, ограничен растеж на плода, отлепяне на плацентата и преждевременно раждане. Усложненията са по-чести при жени с тежка гестационна хипертония, с постоянно високи нива на кръвното налягане над 160/110 mmHg.

1/3 от бременните с гестационна хипертония развиват прееклампсия. Ето защо, всички бременни жени с гестационна хипертония трябва да бъдат наблюдавани внимателно по време на бременността, с чести изследвания на урината, с цел изключване на протеинурия.

Все още не е постигнато единно съгласие за това дали гестационната хипертония и прееклампсията са две различни заболявания или просто различни клинични спектри на едно и също заболяване.

Следните характеристики, отчетени по време на бременност, предполагат по-висок риск от прогресия до прееклампсия: поява на хипертония преди 34-та седмица на бременността, тежка артериална хипертония, промени в потока на маточната артерия, които се откриват при изследване с Доплер, високи нива на пикочна киселина.

Тъй като много от лекарствата, които обикновено се използват за лечение на хипертония, са противопоказани при бременност, контролирането на кръвното налягане при бременни  е  наистина сложна задача. Освен това, границата на безопасност е ниска, тъй като намаляването на кръвното налягане под това, което е желателно, може да доведе до сериозно намаляване на притока на кръв към плацентата и увреждане на плода. Ето защо, освен при най-тежките случаи, лекарите не лекуват медикаментозно хипертонията по време на бременност. Препоръките включват ежедневен мониторинг на стойностите на кръвното налягане, диета без сол, тежки меса, кофеин и захар, повече почивка.

Целта на честите консултации е да се идентифицират ранните признаци на прогресия до прееклампсия. Пациентите трябва да бъдат информирани за признаците и симптомите, като главоболие, зрителни промени, абдоминална болка, намалени фетални движения или кървене.

При гестационна хипертония бременната жена не се налага да остане на легло, но е желателно намаляване на ежедневните дейности. Физическите упражнения трябва да се избягват, а ако естеството на работа  е стресиращо или напрягащо, препоръчително е работата да се преустанови.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах