Хидратацията по време на пътуване

Европейската агенция за безопасност на храните препоръчва прима на 2-2,5 литра вода на ден. Оптималната хидратация е важно условие за доброто здраве през цялата година и още повече през лятото.

 

В сезона на ваканциите и честите пътувания е важно да подчертаем важността на хидратацията, като ви предлагаме полезни съвети, свързани с темата.

През летния сезон, когато пътуванията са по-чести, при смяна на климата и района е нормално промяната на бактериалния фон да предизвика стомашно-чревни смущения. Недостатъчната хидратация може значително да усложни състоянието и да доведе до изтощение, замаяност, липса на енергия…

Препоръчва се по време на пътуване да се пие бутилирана вода. Това важи още по-силно, ако сте избрали екзотична дестинация. Също така избягвайте замразявани храни и такива, които не са претърпели термична обработка.Бъдете предпазливи със суровите плодове и зеленчуци. Не пропускайте преди консумация да ги измивате добре с топла вода и четка. Препоръчва се да   ги консумирате обелени.

Приемът на достатъчно вода и течности има ключово значение, особено ако шофирате, тъй като леката дехидратация (1-2%) причинява симптоми, свързани с намаляване на концентрацията, забавяне на рефлексите, замаяност и др.

Европейската агенция за безопасност на храните препоръчва да се приемат между 2-2,5 литра вода на ден. Трябва да се отбележи, че много храни, като краставици, пъпеш, мляко и др., съдържат голям процент вода.

Не чакайте пристъп на силна жажда, преди да посегнете към бутилката с вода, тъй като усещането за жажда е субективно явление. За утоляването й пък е доказано, че зависи от температурата на водата. Ако тя е по-студена, отпиването на глътка-две дава мигновено усещане за удоволствие и освежаване.


При по-възрастните, които страдат от сенилна деменция или неврологични заболявания, като например болестта на Алцхаймер или Паркинсон, дехидратацията може да усложни състоянието. При тези хора почти не съществува чувство за жажда и те много често не приемат достатъчно течности.

При децата е препоръчително хидратацията да бъде осъществявана успоредно с вода и с подходящи хранителни източници. Важно е да не се пропускат хранения, както и да се спазва график за тях. По време на пътуване не бива да се отлагат почивките за освежаване и хидратиране. Задължително е, когато са на път, децата да носят в раниците си достатъчно вода и лека храна, за да се избегнат рискове, свързани с обезводняване и прилошаване. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах