Хиалуроновата киселина - пазител на младостта и красотата

Хиалуроновата киселина е популярна като пазител на здравето, младостта и красотата, тъй като именно тя отговаря за поддържането на оптималния баланс на влагата в кожните клетки, твърдостта и еластичността на съединителните тъкани. Отговорна е също здравината на костите и доброто зрение.

Един млад организъм е в състояние редовно да произвежда този толкова ценен полизахарид, но с напредването на възрастта, а също и под влиянието на различните отрицателните фактори на околната среда, производството му от организма рязко намалява. В резултат на това кожата започва да се отпуска, появяват се бръчки, косъмът става по-тънък, а ноктите - значително по-чупливи.

Какви свойства притежава хиалуроновата киселина?

За първи път се заговаря за хиалуроновата киселина през 30-те години на миналия век, точно когато биват открити невероятните свойства на този полизахарид. Натриевият хиалуронат, по-познат сред широката аудитория като хиалуронова киселина, насърчава синтеза на еластин и колаген, стимулира регенерацията на тъканите, а също така притежава отличен бактерициден и антивирусен ефект. Колкото до способността му да задържа влагата в тъканите, то тя е наистина уникална – една молекула хиалуронова киселина е в състояние да се свърже с такова количество вода, което надвишава теглото ѝ 1000 пъти!

Значението на хиалуроновата киселина за здравето и красотата

Ролята на хиалуроновата киселина в съвременната козметология няма как да бъде надценена. Натриевият хиалуронат е истински чудотворен еликсир от младостта. Още след първото му приложение кожата става забележимо по-стегната и еластична, фините мимически бръчки се изглаждат, тенът се избистря значително, а възрастовите петна започват да се заличават, след което напълно изчезват. 

С нейна помощ се извършват козметични процедури като контуриране на лицето, биоревитализация и мезотерапия. Също така, хиалуроновата киселина е включена във всевъзможни козметични продукти, включително в кремовете за лице и тяло, хидратиращи концентратибалсами и лосиони, маски и гелове, червила и други.  

Използването на козметика, чийто състав е базиран на хиалуронова киселина, прави кожата по-нежна, еластична и опъната, перфектно освежава и изравнява тена. И това не е само моментен външен ефект, който с течение на времето намалява или напълно изчезва. Напротив, хиалуроновата киселина влияе трайно върху състоянието на кожата, защото въздейства на клетъчно ниво. Тя поддържа оптималния ѝ водно-солен баланс и стимулира редовното ѝ обновяване.

Съществуват ли противопоказания при употреба на хиалуронова киселина?

Отговорът е категорично не - използването на хиалуронова киселина е абсолютно безопасно и не води до поява на алергични реакции. Нещо повече - натриевият хиалуронат е важен не само за поддържането на красотата и младостта на кожата, а играе ключова роля и по отношение на общото здравословно състояние на организма. Липсата на този елемент може също да доведе до различни заболявания на ставите, очите, до проблеми със сърдечно-съдовата и репродуктивната система. Хиалуроновата киселина се прилага широко в медицината - например в кардиологията и хирургията, дерматологията и офталмологията, както и е част от голям брой хранителни добавки и лекарствени средства (включително противовъзпалителни и заздравяващи), предписвани за външна или вътрешна употреба.    

Защо е толкова важно да използваме козметика, в чийто състав е включена хиалуронова киселина?

Нека видим някои от базовите характеристики на козметичните продукти, съдържащи хиалуронова киселина:

  • Ефективно овлажняват и подхранват кожата;
  • Стимулират синтеза на колаген и еластин;
  • Изглаждат и подмладяват кожата;
  • Стимулират регенерацията на тъканите; 
  • Насърчават заздравяването на увредената кожа и заличават белезите;
  • Повишават еластичността на кожата;
  • Стягат порите на кожата и изравняват тена.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах