Грижи за косата през лятото

Лятно време косата ни е подложена на множество рискове от увреждане – продължителното излагане на слънце, контактът със солената морска вода и хлорът от басейните са най-честите причинители на загуба на коса. Всички тези фактори правят косата уязвима и предразположена към накъсване, цъфтеж на косъма, изгаряне и прекалено изсушаване. За да предпазите косата си от изтощаване е редно да полагате ежедневни грижи за нея, по-различни от тези, които извършвате през зимния сезон.


Тъй като летните горещини могат да са пагубни за здравето на косъма, има някои неща, с които да помогнете на косата си да преодолее изпитанията.

 

  • Използвайте гребен с широки зъбци вместо четка за сресване на косата. Този тип гребени са много по-щадящи към косата, в сравнение с всякакви видове четки. Помагат много за разплитане на заплетените крайчета на косите, без да ги късат. Докато четката ги дърпа много агресивно и ги наранява или къса.
  • Избягвайте разресването на мокро. Това е голяма грешка, която нанася дълбоки щети на косата. Изтънената от слънцето коса се накъсва, цъфти по-лесно и трудно се възстановява особено, ако системно бъде сресвана на мокро. Не го правете, дори и през останалите сезони. Разресвайте се чак, след като косата е подсушена.
  • Мийте косата по-рядко през летните месеци и използвайте продукти, които имат SPF защита.
  • През лятото се потите много, особено скалпа ви, което води до неприятно омазняване на косата. За да я предпазите, ползвайте по-мек шампоан или такъв, който е само за лятото, с по-нежна формула. Може да пробвате с бебешки шампоан, чиято формула щади много косата.
  • Сушете косата на въздух. През лятото тя е изложена и без това на вредното влияние на горещия въздух и слънчевите лъчи. Не я третирайте допълнително с горещата струя на сешоара. Оставяйте я да съхне на въздух сама, без сешоар поне няколко седмици и ще се уверите сами в чудесния резултат.
  • Ако страдате от косопад през лятото, правете си масаж с натурално масло 3 пъти седмично, за да я подхраните. За целта загрейте малко бадемово, кокосово или арганово масло и започнете да масажирате нежно скалпа си поне няколко минути. Правете това редовно и ще заздравите корените на косата си само за няколко седмици.
  • На плажа избягвайте директното излагане на косата на слънце или ако стоите дълго под слънчевите лъчи, покривайте главата с шапка или шал. Това ще опази косата от силните UV лъчи.
  • Ако ще се къпете в басейн, намокрете косата предварително, преди да влезете във водата. Това ще помогне на косата да абсорбира по-малко от хлора в басейните и така вредата ще е по-малка.
  • След плуване изплакнете хубаво косата с чиста вода, за да отмиете остатъците от хлор. Ако няма наблизо душ с вода, винаги си носете бутилка с чиста вода, за да може да я използвате в такава ситуация.
  • Използвайте продукти за коса, образуващи тънък невидим слой върху косъма, който да създава преграда между вредните влияния и косата.
  • Хидратирайте редовно косата. Добрата хидратация е най-важното нещо за косата не само през лятото. Излагането на слънце, сол и хлор я дехидратира, а изсушаването е предпоставка за накъсване, цъфтеж, начупване и косопад. При всяко измиване обработвайте с дълбоко хидратиращи продукти за коса. Можете да използвате и природни такива, както и хидратиращи маски.
  • Ползвайте редовно балсам. Балсамът за косата е като водата за тялото, жизнено необходим ви е за здрава и блестяща коса.
  • Ползвайте продукти за слънцезащита за косата. Не само кожата се нуждае от подходяща грижа и фотозащита, но косата също. Използвайте тези продукти ежедневно, както нанасяте крем на кожата си. Един лесен трик: след като нанесете слънцезащитен продукт на тялото си, прокарайте пръсти в косата и така ще нанесете и на нея от продукта. Но тъй като формулата на продуктите за кожа и коса се различават, този трик може да прилагате само в случаи, когато нямате подходящ продукт за коса.
  • Дръжте косата свободна през лятото. Дайте й почивка от прически, опашки и плитки, за да може косата и скалпа да дишат.
  • Най-добрата грижа за цъфтящите и изтощени краища е честото им подстригване. Не пропускайте регулярните посещения при фризьора ви, особено ако излагате косата на слънце и особено, ако я боядисвате. През летния сезон е добре да се въздържате от боядисване на косата, тъй като и без това от слънцето цветът й избледнява бързо. Ако не се налага, не я боядисвайте през топлите месеци.
  • За блясък на косата ползвайте предимствата на оцета. За целта използвайте ябълков оцет, като смесвате една част оцет и три части топла вода. Преди да нанесете шампоана, измийте косата си с приготвената смес. Този лесен трик ще направи косата много по-чиста и блестяща, след като я измиете и с шампоана.
  • Пийте много вода. Тя е важна, както за тялото ви, така и за здравето и добрия вид на косата ви. С приема на повече течности през топлите дни ще осигурите добра хидратация на кожата и косата си. Наблегнете и на пресните плодове и зеленчуци в дневното си меню, тъй като повечето от тях също съдържат голямо количество вода.

Как да възстановите косата след лятото?


След като лятото свърши, слънцето отслабне и преустановите с посещенията на море и басейни, е ред на курс по възстановяване на косата. Направете серия от възстановяващи маски с масла за косата си. Снабдете се с козметични продукти, които имат силно хидратиращ ефект. Изборът на шампоан също е от значение. Добре е и той да бъде обогатен с подхранващи масла, за да компенсира загубата на свежест в косъма.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах