Грижа за здрави и естествено бели зъби

Грижа за здрави и естествено бели зъби

Вино,  кафе, чай, плодове ... много храни могат да се оцветяват зъбите или дори да ги повредят. Научете как можете да се радвате на по-здрави и естествено бели зъби без скъпи средства и много усилия.

Лимонът
Освен че имат много ползи за здравето, лимоните биха могли да са най-добрите ни съюзници в грижата за по-бели и здрави зъби.  В действителност, потъмняването на емайла се дължи на отлагане на плака. Лимонената  киселина, която съдържат лимоните,  естествено почиства петната и предотвратява натрупването на плака и зъбен камък. Лимоновият сок не само постига естествено избелване, той намалява риска от появата на зъбен кариес, заболявания на венците, като гингивит и периодонтит, както и лош дъх.

лимон


Как да го използваме?

След обичайното почистване с четка и паста, изплакнете зъбите си с вода, а след това с прясно изцеден лимонов сок. Завършете с финално изплакване.
Това може да се прави веднъж  или два пъти седмично, но не повече. В противен случай, киселинността на лимона, освен да редуцира отлаганията и бактериите в устната кухина, би могла да повреди зъбния емайл. По същата причина е добре да  избягвате силно киселинни храни и напитки, като кафе и подсладени безалкохолни, сладкиши с баяла захар, готови продукти, подсладени с аспартам.

Сода бикарбонат
Содата е съставка, която много често присъства в състава на избелващите дентални зъбни пасти. Можете да се възползвате от нейното почистващо и избелващо зъбите  действие и у дома. Тя механично премахва плаката и оцветяванията, тъй като има абразивна структура. Подобно на лимоновия сок, содата също би могла да е полезна в защитата от кариес.


Как да я използваме?

Нанесете веднъж седмично малко количество натриев бикарбонат на прах върху четката за зъби, вместо пастата. Бъдете внимателни и не повтаряйте това твърде често, тъй като абразивността на содата може да изтъни и повреди емайла на зъбите.
 
Масло от чаено дърво
Освен поради признатите ползи в лечението на възпаления на венците, афти, абсцеси и лош дъх, етеричното масло от чаено дърво също се използва за почистване на устната кухина и зъбите. То има антибактериално, противовъзпалително  и противогъбично действие, не е агресивно и може да се използва за ежедневна  хигиена.
Въпреки  че за това няма достатъчно научни доказателства, етеричното масло от чаено дърво също има лек избелващ зъбите ефект.

чаено

Как да се използва?

В домашни условия маслото се използва за гаргара. За целта, в половин чаша вода се добавят две-три капки от него. Веднъж седмично може да се добави една капка масло от чаено дърво към пастата за зъби.
Имайте предвид, че етеричните масла може да предизвикат алергична реакция и дразнене. Преди употребата им е необходимо да направите тест,  като капнете една капка върху кожата. Ако тя остане спокойна, може да използвате продукта.
Употребата на етерични масла не е удачна при бременни жени и деца.

За да се радвате на здрава и красива усмивка се изисква също оптимална хигиена на устната кухина. Препоръчително е да миете зъбите си минимум два пъти, в продължение на 3 минути. Изберете четка за зъби, адаптирана към индивидуалните ви нужди, за предпочитане умерено твърда или мека, за да щади максимално венците и да не е причина за отдръпването им.


Други съвети:

Препоръчително е първо да четкате горната челюст, а след това и долната. Посоката е от венеца към зъба, а не обратното или хоризонтално.


Не пропускайте конеца, тъй като четката не може да почисти достатъчно добре междузъбното пространство. 


Зъбният емайл има пореста структура. В него се откриват малки пукнатини, в които много лесно може да проникнат пигменти от храната или питиетата ни. Именно поради тази причина, зъбите се оцветяват много лесно и бързо след консумация на боровинки или вино, например. Ако не можете да избегнете консумация на такива храни и напитки, след употребата им измийте добре зъбите си.


Добре е също да знаете, че киселинни продукти, каквито са цитрусовите плодове или сладкарски изделия с високо съдържание на захар, отслабват емайла и може да увеличат порьозността  му.


И накрая, един любопитен факт: Знаете ли, че изяждането на една ябълка след  хранене предизвиква отделяне на слюнка, която неутрализира киселинността и бактериалната активност на Стрептококус мутанс ( бактерии, обичайно принадлежащи към флората на устната кухина). Освен това тя механично почиства плаката и по този начин предпазва от кариес. Докато я дъвчете пък осигурявате масаж на венците, ефективен при възпаление, като гингивит.
Ако в някакъв случай не в възможно да измиете зъбите си след хранене, може да изядете една ябълка...

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах