Грижа за здрави и естествено бели зъби
Вино, кафе, чай, плодове ... много храни могат да се оцветяват зъбите или дори да ги повредят. Научете как можете да се радвате на по-здрави и естествено бели зъби без скъпи средства и много усилия.
Лимонът
Освен че имат много ползи за здравето, лимоните биха могли да са най-добрите ни съюзници в грижата за по-бели и здрави зъби. В действителност, потъмняването на емайла се дължи на отлагане на плака. Лимонената киселина, която съдържат лимоните, естествено почиства петната и предотвратява натрупването на плака и зъбен камък. Лимоновият сок не само постига естествено избелване, той намалява риска от появата на зъбен кариес, заболявания на венците, като гингивит и периодонтит, както и лош дъх.
Как да го използваме?
След обичайното почистване с четка и паста, изплакнете зъбите си с вода, а след това с прясно изцеден лимонов сок. Завършете с финално изплакване.
Това може да се прави веднъж или два пъти седмично, но не повече. В противен случай, киселинността на лимона, освен да редуцира отлаганията и бактериите в устната кухина, би могла да повреди зъбния емайл. По същата причина е добре да избягвате силно киселинни храни и напитки, като кафе и подсладени безалкохолни, сладкиши с баяла захар, готови продукти, подсладени с аспартам.
Сода бикарбонат
Содата е съставка, която много често присъства в състава на избелващите дентални зъбни пасти. Можете да се възползвате от нейното почистващо и избелващо зъбите действие и у дома. Тя механично премахва плаката и оцветяванията, тъй като има абразивна структура. Подобно на лимоновия сок, содата също би могла да е полезна в защитата от кариес.
Как да я използваме?
Нанесете веднъж седмично малко количество натриев бикарбонат на прах върху четката за зъби, вместо пастата. Бъдете внимателни и не повтаряйте това твърде често, тъй като абразивността на содата може да изтъни и повреди емайла на зъбите.
Масло от чаено дърво
Освен поради признатите ползи в лечението на възпаления на венците, афти, абсцеси и лош дъх, етеричното масло от чаено дърво също се използва за почистване на устната кухина и зъбите. То има антибактериално, противовъзпалително и противогъбично действие, не е агресивно и може да се използва за ежедневна хигиена.
Въпреки че за това няма достатъчно научни доказателства, етеричното масло от чаено дърво също има лек избелващ зъбите ефект.
Как да се използва?
В домашни условия маслото се използва за гаргара. За целта, в половин чаша вода се добавят две-три капки от него. Веднъж седмично може да се добави една капка масло от чаено дърво към пастата за зъби.
Имайте предвид, че етеричните масла може да предизвикат алергична реакция и дразнене. Преди употребата им е необходимо да направите тест, като капнете една капка върху кожата. Ако тя остане спокойна, може да използвате продукта.
Употребата на етерични масла не е удачна при бременни жени и деца.
За да се радвате на здрава и красива усмивка се изисква също оптимална хигиена на устната кухина. Препоръчително е да миете зъбите си минимум два пъти, в продължение на 3 минути. Изберете четка за зъби, адаптирана към индивидуалните ви нужди, за предпочитане умерено твърда или мека, за да щади максимално венците и да не е причина за отдръпването им.
Други съвети:
Препоръчително е първо да четкате горната челюст, а след това и долната. Посоката е от венеца към зъба, а не обратното или хоризонтално.
Не пропускайте конеца, тъй като четката не може да почисти достатъчно добре междузъбното пространство.
Зъбният емайл има пореста структура. В него се откриват малки пукнатини, в които много лесно може да проникнат пигменти от храната или питиетата ни. Именно поради тази причина, зъбите се оцветяват много лесно и бързо след консумация на боровинки или вино, например. Ако не можете да избегнете консумация на такива храни и напитки, след употребата им измийте добре зъбите си.
Добре е също да знаете, че киселинни продукти, каквито са цитрусовите плодове или сладкарски изделия с високо съдържание на захар, отслабват емайла и може да увеличат порьозността му.
И накрая, един любопитен факт: Знаете ли, че изяждането на една ябълка след хранене предизвиква отделяне на слюнка, която неутрализира киселинността и бактериалната активност на Стрептококус мутанс ( бактерии, обичайно принадлежащи към флората на устната кухина). Освен това тя механично почиства плаката и по този начин предпазва от кариес. Докато я дъвчете пък осигурявате масаж на венците, ефективен при възпаление, като гингивит.
Ако в някакъв случай не в възможно да измиете зъбите си след хранене, може да изядете една ябълка...