Грижа за щитовидната жлеза с подходяща диета

Освен спазването на препоръките за хранителен режим, при съмнения за проблеми с щитовидната жлеза е важно да се консултирате със специалист, който да ви прегледа и диагностицира.

 

Ако сте били диагностицирани с проблем на щитовидната жлеза, в тази статия ще ви разкажем кои храни ще ви помогнат да се грижите за здравето си и какво е нужно да избягвате.

 

Спазването на балансиран и целенасочен хранителен режим не само ще запази здравето ви, но и ще допринесе за доброто физическо състояние и балансиране на теглото.

 

Какво представлява щитовидната жлеза

 

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция. Тя има форма, която наподобява пеперуда и се намира в предната част на шията. Основната й функция е да произвежда специфични хормони, които се включват в кръвния поток и достигат до всички тъкани и органи в тялото. Тези хормони са свързани с процеси, като управление на енергията, поддържане на телесната температура, осигуряване на правилното функциониране на сърцето, мозъка, мускулите и т.н.

 

Какво представлява хипотиреоидизмът

 

Хипотиреоидизмът се наблюдава като резултат от нарушената функция на щитовидната жлеза. Тя не е в състояние да генерира адекватни нива от посочените хормони и това пречи на различни органи и системи да функционират правилно.

 

Най-честите причини за появата на хипотиреоидизъм са автоимунни заболявания, атрофичен тиреоидит или тиреоидит на Хашимото, премахване на щитовидната жлеза поради карциноми, радиоактивно лечение, вроден хипотиреоидизъм, прием на лекарства с литий, намален прием на йод.

 

Какво включва диетата в полза на здравето на щитовидната жлеза

 

От хипотиреоидизъм страда 10% от населението на света. Ако сте били диагностицирани с това или друго заболяване на щитовидната жлеза, е важно да преминете към балансирана диета, съобразена с нуждите на тялото ви.

 

Ето кои са основните насоки в тази връзка:

 

Приемайте оптимални нива йод

 

Човешкото тяло се нуждае от йод за производството на хормоните на щитовидната жлеза. За съжаление, този елемент не може да се генерира естествено в тялото. Ето защо е необходимо диетата да включва оптималните му нива.

 

Подходящи източници на йод са рибата, морските дарове и водораслите. Всички те могат да бъдат включени в салати, супи или суши. Все пак бъдете внимателни, тъй като консумирането на твърде много йод може да има неблагоприятен ефект върху организма.

 

Приемайте млечни продукти

 

Нарушенията на щитовидната жлеза отслабват костите. Поради тази причина е препоръчително да ядете кисело мляко, сирене и други млечни продукти, които са полезни както за костно-ставното, така и за здравето на щитовидната жлеза.

 

Пийте чайове

 

Запарките от лимонов балсам или зелен чай са източник на ценни антиоксиданти, които спомагат за балансиране на дейността на щитовидната жлеза. Също така е подходящо да се консумират ягоди, пилешко месо и ядки.

 

Храни, които трябва да избягвате

 

Препоръчително е да се избягва консумацията на преработени храни и рафинирани захари. Добре е да намалите приема на фитоестрогени, които макар да имат своите ползи, в този случай могат да попречат на производството на тироксин.

 

Ако имате колебания или въпроси, потърсете своя фармацевт или лекар за съвет. Той ще знае как да ви ориентира и ще препоръча диета, така че да можете да се грижите за щитовидната си жлеза правилно.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах