Грижа за краката през лятото

Добрата хидратация, хигиена и избор на удобни, проветриви обувки, са сред главните препоръки, засягащи грижата за краката през летния сезон.

Може би краката и по-специално ходилата, са последното нещо, към което фокусираме вниманието си. Неудобните обувки с висок ток, джапанките, пясъкът и хлорът от басейните през летния сезон карат кожата на краката и ходилата да страдат. За тези, които през по-голямата част от годината носят затворени обувки и дълги крачоли, излагането на директна слънчева светлина е драстична промяна. Поради тази причина по време на лятото и лятната ваканция краката заслужават специално внимание и грижи.

Вижте нашите лесни и практични съвети за грижа за краката през този сезон:

 Не пропускайте да хидратирате добре ходилата си. Стъпалата са изложени на слънце за първи път от десет месеца. Тази ситуация ги прави особено уязвими по отношение на изгаряния. В допълнение, трябва да се обърне специално внимание на външната част на краката, защото това е област, която често се оставя без слънцезащитни средства, предотвратяващи изгаряния на кожата.

 Подсушавайте добре областта на ходилата и между пръстите. Винаги след баня или след плуване се уверете, че стъпалата са напълно сухи, преди да сложите чорапи или да обуете обувките си. Излишната влага е предпоставка за размножаване на гъбички и инфекции.

 За предпочитане е да изберете сандали, които имат каишки около глезените. Нека са удобни, леко повдигнати откъм петата, от естествена кожа и дишащи материи. Голяма част от обувките, предназначени за лятото, не отговарят на изискванията за удобство и сигурност: подметката е твърде тънка, глезените нямат упора, липсва адекватно захващане и т.н.

Носете леки чорапи. Носенето на обувки, дори летни, без чорапи, излага ходилата и кожата на краката на опасност от протриване и образуване на мазоли. Леките, памучни чорапи ще предотвратят това, а от друга страна ще предпазят краката от задържане на влага и последващи инфекции.

 Ако е възможно, избягвайте да ходите боси в зоната на плувни басейни и обществени бани. Тези помещения са места за потенциална зараза, така че използването на джапанки или обувки за вода е препоръчително.

Прилагайте редовно продукти против изпотяване. Колкото по-горещо е времето навън, толкова повече се изпотяваме, в това число и краката. Това може да се предотврати чрез използване на антиперспирантни продукти. Те се нанасят в областта на ходилата и между пръстите. Често спрейовете и кремове против изпотяване съдържат и охлаждащи, дезодориращи и противовъзпалителни съставки.

За педикюра си използвайте добре почистени и стерилизирани уреди. Изрязвайте ноктите прави. Заоблянето на крайчетата крие риск от врязване на ноктите в кожата, което може да причини болка и възпаление.

 Избягвайте употребата на остри предмети за манипулиране на кожата и ноктите по време на педикюр. Това важи още по-силно в случай на диабет или проблеми с кръвообращението  на долните крайници, когато трябва да се избягват на всяка цена наранявания.

Избягвайте обувки с равна подметка. Прекалено ниските обувки причиняват дискомфорт на стъпалото по време на ходене. Препоръчително е обувките да са с повдигната подметка на около 2 до 3см. По този начин позицията на крака е благоприятна и не бихте изпитали умора или болка при продължителна разходка.

 Грижете се за краката си през цялата година. Ако имате оплаквания или нужда от съвет, свързан с вашето състояние, не се колебайте да потърсите специалист. Краката заслужават точно толкова грижа и внимание, колкото всяка друга част от тялото. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах