Грижа за кожата след обезкосмяване

Грижа за кожата след обезкосмяване

Премахването на нежеланото окосмяване е обичайна процедура. Съществуват различни методи, а изборът на най-подходящия, ще реши по-трайно този проблем. В зависимост от това дали ще предпочетете восък, бръснене или лазерно обезкосмяване, дерматолозите препоръчват да обърнете повече внимание на последващите грижи, тъй като това обещава по-ефектен и дълготраен резултат.

Премахването на нежеланото окосмяване е обичайна процедура. Съществуват различни методи, а изборът на най-подходящия, ще реши по-трайно този проблем. В зависимост от това дали ще предпочетете восък, бръснене или лазерно обезкосмяване, дерматолозите препоръчват да обърнете повече внимание на последващите грижи, тъй като това обещава по-ефектен и дълготраен резултат.

Преди бръснене

Препоръчителна е предварителна ексфолиация на кожта. За целта може да се използват гелове с абразивни частици, соли или масажна ръкавица.

Преди епилацията

Топлият душ преди епилация помага на порите да се отворят и намалява чувствителността при изтеглянето на косъмчетата.

След като приключим

Обикновено всички концентрираме вниманието си върху самата депилираща или епилираща процедура. След приключването й обаче, има какво още да се направи, за да задържим ефекта.

Първото, от което се нуждае кожата след подобна процедура, е студен душ или студен компрес, който да успокои третираните участъци и да намали паренето и зачервяването.

Често срещан проблем след депилация е изсъхването, лющенето и загрубяването на кожата. Решението е лесно. Достатъчно е веднъж дневно да нанасяте подходящ хидратант с бадемово масло или масло от шеа.

Кой вид епилация е точно за вас?

Восък

Основното му предимство е, че космите се премахват трайно и от корена. Недостатък на процедурата е болезнеността. За добри резултати, кожата трябва да е напълно чиста и суха.
Избягвайте да планирате кола маска преди и по време на менструалния цикъл, тъй като в този период от време, кожата е много по-чувствителна от нормалното. Методът не се препоръчва също при изгаряния, акне или розацея, както и ако страдате от разширени вени на краката.

По време на кола маска е добре да започнете с малки площи, докато свикнете с усещането. Внимавайте с температурата на восъка, както и съобразявайте посоката, в която го изтегляте. Той трябва да бъде отстранен в посока, противоположна на тази на растежа на косъмчетата и паралелно на тялото.

Не забравяйте, че след кола маска е много важно да не се излагате на слънце в продължение на най-малко 24 часа, поради опасност от поява на петна.

Ножчетата за бръснене

Идеален метод бързо и ефективно да решим проблема с нежеланото окосмяване. Сред недостатъците му обаче е това, че космите бързо се появяват отново. По време на бръснене се засяга и повърхностния слой на кожата, поради което често се появяват зачервявания и възпаления. За да избегнете това изберете крем или лосион с дезинфекциращо действие, който да не дразни кожата и е без алкохол. Подходяща е сребърната вода.

Крем Депилатоар

Процедурата е безболезнена и за разлика от бръсненето щади кожата в много по-голяма степен. Действа в рамките на минути. Недостатъкът е, че се налага по-често да повтаряте процедурата, тъй като косъмчетата бързо порастват.

 

Епилатор

Това все още е сред най-предпочитаните методи за обезкосмяване. Извършва се в домашни условия, а резултатите се запазват между 20 – 30 дни.

Лазерно обезкосмяване

В момента това е най-ефективният метод за отстраняване на нежелано окосмяване, който гарантира дълготраен резултат. Предимствата му: постига се блокиране на космените фоликули чрез пулсираща светлината. Необходими са няколко повторения, след което окосмяването напълно изчезва.

Недостатък на лазерното обезкосмяване е цената.Това е сравнително скъп метод, особено когато става въпрос за големи кожни повърхности като краката. Не се прилага при много тъмна кожа.
Необходимо е също така да информирате лекаря си ако приемате някакви лекарства, тъй като този вид епилация може да провокира фоточувствителност и пигментация в комбинация с някои медикаменти.

Подходящи продукти за след процедурата са всички гелове, които съдържат алое вера.
Важно е да се избягва слънцето поне седем дни след сесията.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах