Грип – без паника


Лична хигиена и имунизация, особено при възрастни и хора с хронични заболявания, са най-ефективните начини, за да се избегне риска от заразяването с грипен вирус.

От началото на тази година  са доказани 54 грипни вируса. 10 от тях са тип А - H1N1 и H3N2 и 44 са В-грипни вируси. Тази година вирусите „Ямагата” и „Виктория” са нови за нашите географски ширини и са значително по-агресивни. Регистрираната честота на грип се увеличава над базовите нива в много области с население по-голямо от 50% от общата популация на региона. Това са резултати, потвърдени от лабораторни изследвания.

По отношение на еволюцията по възрастови групи най-високи честоти на разпространение на грип се наблюдават при деца под 15 години: има увеличение в групата от 5-14 години и спад при деца под 5 години.

Според данни на Националния институт по заразни и паразитни болести до момента повече от 50 000 души са диагностицирани с грип. Миналата година засегнатите са по-малко и предимно заболели от грипен вирус тип A (H3N2).

Специалистите настояват, че макар всички да са податливи на грипните вируси, все пак има няколко групи, които са с по-висок риск за здравето. Това са много възрастни хора (над 75 години), хора с морбидно затлъстяване, рак или респираторни патологии, бременни жени и кърмачета. Всички те изискват повече внимание и често пъти болнична помощ .


В момента климатичната обстановка в страната ни е благодатна за изключително лесното разпространение на грипните вируси: умерено студен климат и ниска влажност. По този начин грипните частици остават стабилни и лесно се предават. 

Всички грипни вируси се разпространяват по въздушен път. Следователно през зимните месеци е препоръчително да се избягват обществени места, като средства за масов транспорт, театри, търговски центрове и др., където се събират големи групи хора и не се проветрява ефективно.

За разлика от обикновената настинка и неразположение, грипът предизвиква симптоми с внезапно начало. Те включват болки в мускулите, фоточувствителност, главоболие, обща отпадналост, болки в гръдната област, кашлица, запушен нос, липса на апетит, повишена температура.

Основният метод за предотвратяване на заразяване е преди всичко ваксинацията, която се прави през периода ноември - началото на януари. Имунизацията се препоръчва изключително при хора с хронични заболявания, при възрастни и хора с имунодефицит.

Основна предпазна мярка за всички останали остава личната хигиена. Важно е ръцете да се измиват и дезинфекцират след всяко излизане навън, особено ако е прекарано време на обществени места.

В случай на първи симптоми е важно състоянието да не се подценява и да не се прибягва до самолечение. Навременната консултация с лекар – в първите часове след проява на симптомите, е особено важна при малките деца и бременните. Докладвани са случаи на сериозни усложнения и дори смъртни случаи, в резултат от неадекватни оздравителни мерки.

Лекарите препоръчват при грип лечението да бъде съпроводено с почивка у дома и изолация, с цел да се избегне предаване на инфекцията. Специалистите апелират заразените да носят предпазни маски, докато имат характерните прояви на болестта.

На страницата  на Националния институт по заразни и паразитни болести може да следите информацията относно най-засегнати райони, честота на заразяване, както и бележки относно заболеваемостта  в други райони в Европа и света.  

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах