Грешки, които предизвикват акне

Акнето е един от най-упоритите кожни проблеми. Възпалението по повърхността и междинния слой на кожата причинява увреждане на колагена, с което се повишава рискът от белези и петна.

Ежедневните грижи за кожата на лицето са от решаващо значение за нейното здраве и предпазването и от раздразнения или поява на акне. Голяма част от хората изпадат в заблуда, че акнето е проблем само на децата и тийнейджърите, но всъщност възрастните са заплашени не по-малко от появата му.

Кои са най-честите грешки, които допускаме в ежедневието и защо е важно да ги избягваме, ако искаме да имаме здрава кожа:

Прилагате продуктите на грешното място

Неслучайно всеки продукт е предназначен за специфична зона на лицето. Много жени прилагат околоочен крем по скулите или челото, както и обратното. Някои дори слагат крем за ръце или лосион за тяло върху лицето си, което значително влошава състоянието на кожата, а може да предизвика дори раздразнения.

Някои почистващи препарати пък са предназначени за специални зони на лицето и ако изрично пише да пазите очите – пазете ги, а не мийте спиралата си с този продукт!

Не взимате мерки при първите признаци

Колкото по-навреме бъдат предприети мерки срещу акнето, толкова по-успешно ще е лечението. Ако оставите възпалението да се разпространи върху голяма кожна площ, овладяването му става все по-трудно.

Адекватното лекуване на акнето предпазва и от дълбоки и неизлечими белези. Ако лечението бъде включено в самото начало на акнетичното възпаление, колагенът ще се запази и преодоляването на проблема ще е по-лесно.

Стискате пъпките

Стискането на пъпките причинява още по-силно възпаление на околните тъкани. Чрез този похват допринасяте за впръскване на гнойната маса в здравите околни тъкани на кожата като по този начин разпространявате възпалението.

Колагенът се разрушава при стискане на кожата, което причинява по-дълготрайни и дълбоки белези, които трудно могат да бъдат заличени.

Ядете нездравословна храна

Подобно на захарта, нездравословната храна е изключително вредна за нашия организъм, като предизвиква наднормено тегло, но повишава и риска от развитието на диабет, рак, кожни проблеми. Изключете я от менюто си напълно и много скоро ще почувствате облекчение и подобрение на кожните проблеми.

Пропускате овлажнителя, ако имате мазна кожа

Една от най-често допусканите грешки при жените с мазна кожа е липсата на овлажняващ крем в грижата за лицето. Широко разпространен мит е, че щом кожата е мазна, тя няма нужда от допълнително овлажняван, но това е абсолютно грешно.

Прилагайте овлажнител всеки ден преди поставянето на грима, както и вечер преди лягане и ще се убедите как кожата ви ще започне да лъщи по-малко.

Не ядете достатъчно моркови

Освен че помагат за подобряване на зрението, консумацията им има способността да премахне неприятните пъпки от лицето. Морковите са богати на витамин А и предотвратяват кожни заболявания.

Използвате по-големи количества от козметиката

Не слагайте повече от измиващия продукт или средството за гримиране. Това няма да направи кожата ви по-красива и здрава, а напротив – може да има обратен ефект. Следвайте указанията. Те са упоменати неслучайно и то след редица проведени тестове за правилна и полезна употреба.

Оставяте ретинола да предизвика зачервяване и дразнене

Ретинолът е полезно средство за стимулиране регенерацията на клетките, тяхното делене, лечението на акне, както и предпазването от поява на бръчки. Но с него  трябва да се внимава. При прекалена употреба или прилагане на големи количества той може да предизвика зачервявания, болезнени лезии, лющене и раздразнения.

За да се предпазите от това, преди ретинола прилагайте хидратиращ крем. Той ще предпази кожата от агресивното влияние на ретинола.

Забравяте продуктите със слънцезащитен фактор в облачни дни

Важно е да защитаваме кожата си от слънцето по всяко време на годината, включително през зимата и в облачни дни. Винаги нанасяйте слънцезащитен крем на откритите части,  преди да излезете от вкъщи.

Прекалявате с ексфолирането

Ексфолирането е полезно, но не и злоупотребата с него. Това нарушава текстурата на кожата, прави я суха и раздразнена, създава условия за възпаления и възпрепятства естествените ѝ функции.

Не почиствате хубаво лицето преди лягане

Умората не е извинение да не почиствате лицето си преди да си легнете. През деня кожата ви е произвела себум и е "събрала" замърсявания, които се намират на повърхността й. Ако те останат върху кожата за по-продължително време, там започват да се развиват бактерии и да предизвикват появата на пъпки. Задължително свалете грима преди да си легнете, като използвате почистващ продукт и тоник, които да премахнат всички следи от замърсявания.

Почиствате с гореща вода

Горещата вода е вредна за кожата на лицето. Когато правите ежедневната си рутина по почистване и поддържане на кожата, винаги използвайте хладка или студена вода.

Използвате продукти за юноши

Една огромна грешка и ако я правите, спрете веднага. Много продукти, предназначени за младежко акне, обикновено са агресивни и твърде много изсушават кожата. Тези продукти не са подходящи за зряла кожа. Колкото по-дехидратирана е кожата ви, толкова повече себум ще произвежда, което ще доведе в крайна сметка до пъпки. Избирайте подходящи продукти за грижа за кожата според възрастта ви, които не съдържат мазнини и са обогатени с антиоксиданти.

Не сменяте калъфа на възглавницата често

За да предпазите кожата на лицето, врата, шията и деколтето е от огромно значение да сменяте калъфа на възглавницата колкото се може по-често. В нея се натрупват бактерии от слюнката ви, мазнината от косата, себума от лицето, които замърсяват кожата. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах