Гладуването – ползи, цели и опасности

Гладуването – ползи, цели и опасности

 

Гладуването се прилага като метод, чието главно предимство са бързите резултати:  детоксикация, повишена устойчивост на тялото към болести, пречистване, оздравяване, загуба на тегло. Погрешно гладуването се свързва само с отслабване. Научете защо.

Осмислянето на индивидуално хранително меню е важна част от грижата за здравето. Принципът да се консумира вкусна и здравословна храна е основополагащ в повечето диети. Въпросът обаче е какво е ‘здравословно’. Не очаквайте да намерите отговора в една или друга теория. Това вие трябва да установите сами за себе си.

Ще ви дадем един пример, който ще ви помогне по-добре да си представите функцията на храносмилателната система. И приемем, че гладуването е вид почивка за нея, оставяме да прецените сами дали имате нужда от него.

Работата на стомаха и червата и процеса на смилане на храна ще сравним с … ходенето на работа. Ако работите пет дни седмично, с работен ден от осем часа, не би следвало да възникнат някакви проблеми. Работите ли под натиск, включително и в събота, би било малко по-трудно, но в края на краищата ще се адаптирате и все пак ще разполагате с ден за почивка. Ако обаче сте изправени пред предизвикателството да работите седем дни в седмицата, рано или по-късно ще почувствате умора и трудно ще издържите на натоварването. Същият модел работи при стомаха и червата: ако постоянно са претоварени с различни храни, които трябва да смилат, няма график на хранене, преяждате системно и т.н., в един момент те ще изпитват затруднение, а това във времето би могло да стане причина за различни по вид заболявания.

Един ден гладуване седмично постига бърз разтоварващ ефект. Може би не сте се замисляли, но храносмилането е сложен процес, който изисква време и енергия. То не се свежда само до преминаване на храната по храносмилателния тракт. По време на транзита й се синтезират ензими, тя се раздробява, хранителните вещества се всмукват и следва обмяната им – за всички тези процеси е нужна много, много енергия.

След обилно похапване, около 65% от енергията на организма се насочва към храносмилателните органи. По време на гладуване тази енергия се разпределя там, където е най-нужна на организма. Поради тази причина, когато следват ограничителни диети, повечето хора признават, че се чувстват по-тонизирани от обикновено, мисълта им е по-бърза, реакциите - също, не изпитват обичайната апатия и умора. В същото време се постига възстановяване на организма, детоксикация на клетките, елиминиране на естествени токсини и метаболитни отпадъци.

Многобройни проучвания показват, че гладът може да се използва като лечебен метод при много заболявания на имунната, храносмилателната, нервната система. Той в никакъв случай не е панацея за всички болести, но може да даде нов енергиен тласък на организма и да помогне на тялото по-лесно да преодолее предизвикателства, като стрес, депресия, разстройства от различно естество.

Устойчивост към болести, подобряване качеството на съня, положителна промяна в хранителните навици, почивка и пречистване, физическо усещане за лекота, повишена активност … Може да изпитате всички тези положителни влияния от гладуването, ако подходите с информираност, воля и добра преценка, свързана с вашите индивидуални нужди и възможности.

Приложено неправилно, гладуването може да доведе до редица негативни ефекти: виене на свят, гадене, безпокойство и главоболие, болки в мускулите. Ако придържи твърде дълго, може да се стигне до много по-сериозни рискове за здравето: анемия, хипогликемия, електролитен дисбаланс, отслабване на имунната система и др. Затова е важно да уточним какво точно представлява гладуването.

То не означава пълен и продължителен отказ от храна или опити за заменянето й с вода и еднообразни продукти. Гладуването е пречистваща програма, която по ваша или преценка на вашия диетолог, може да включва различни зърнени култури, плодове - сушени и сурови, въздържание от животински продукти и т.н. Може да е с продължителност един ден и да се повтаря всяка седмица или да трае няколко дни, веднъж на три месеца… Вариантите са много. Главното за метода е да свикнете с усещането за глад. Да се храните само тогава, когато наистина сте гладни. Да дъвчете бавно и да се наслаждавате на всяка хапка. Да спрете тогава, когато сте се почувствате сити, но не и преяли.

В много теории гладуването се разглежда почти като магически подход, поради високата му ефективност. Списъкът на заболяванията, които се повлияват добре от него, все повече нараства. По време на гладуване тялото се разтоварва и използва вътрешната си енергия за отключване на собствените механизми за самолечение.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах