Фототерапия – какво представлява и кога се използва

Фототерапия – какво представлява и кога се използва

Естетичните процедури са вече неизбежна част от живота ни. Съществуват различни иновативни методи за разкрасяване, но най-важното, преди да се подложите дори на най-безобидната процедура, е да сте сигурни в това, че е подходяща за вас и нуждите ви.

Една от най-популярните процедури в центровете за красота е фототерапията. Днес предстои да поговорим за предимствата на този терапевтичен метод.

Фототерапията се използва от дълги години и се свързва с името на Нилс Риберг Финсен, датски лекар и физик, който печели Нобелова награда през 1903 г. именно заради откриването на фототерапията като метод за лечение и грижа за красотата.

Фототерапията буквално означава терапия със светлина и се състои в използването на UV- лъчи (по контролиран начин) за лечението на някои дерматологични заболявания. Фототерапия може да се използва както за лицето, така и за всяка друга част от тялото.

Ултравиолетовата светлина се формира от дължини на вълните, част от слънчевата светлина, по-къси от видимия спектър. Нарича се ултравиолетова, защото започва точно до виолетовия край на видимата светлина. Има няколко вида ултравиолетова светлина, а тази, която се използва при фототерапията, е UVB- светлина. Използват се два източника на UVB -светлина: широколентов-  UVB и теснолентов - UVB, в зависимост от конкретното състояние на кожата и индивидуалните особености на пациента.

Ефективността на фототерапията е категорично доказана. Методът е безопасен и почти няма противопоказания и странични ефекти. Ще изтъкнем три случая, при които процедурата е ефективна и приложима:

Ултравиолетовата светлина забавя размножаването на кожните клетки, чрез потискане на ДНК синтеза в тях. Това е много полезно при лечението на псориазис, тъй като се постига забавяне на възпроизводството на кератиноцитите и по този начин се потиска активността на възпалителните клетки.
 

Ултравиолетовата светлина променя функцията на имунните клетки в кожата, без да засяга естествения имунитет. Поради това лечението с ултравиолетова светлина ефективно се прилага при някои видове екзема.

Фототерапията насърчава потъмняване и удебеляване на кожата и по този начин намалява вредното въздействие на ултарвиолетовите лъчи на слънцето и проникването им в кожата. Благодарение на това свойство, фототерапията е в помощ при кожни проблеми, свързани с реакции на свръхчувствителност към слънчевата светлина.

Фототерапията се използва успешно за лечение на някои видове акне.

Интересен факт е, че фототерапията като метод за лечение при кожни проблеми се използва още от древните египтяни. Съществуват данни за това, че те прилагат комбинация от сок от растението Седмолист (Ammi majus) и слънчева светлина за лечение на витилиго.

Днес фототерапията се предлага в повечето модерни дерматологични клиники и естетични центрове. Осъществява се под надзора на специалисти и помага на хиляди хора по света да се грижат за красотата си по безопасен и ефективен начин.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах