Фибрите подобряват контрола на кръвната захар и теглото. Ядките, семената и зеленчуците са най-добрите и здравословни източници на фибри.
За здравословен се смята приемът на 32 грама влакнини на ден. Смята се, че по-голямата част от зрялото поколение не приема и половината от това количество. Това не е изненадващо. През последните години се наблюдава тенденция темпа на живот да става все по-забързан, а това обуславя промени в храненето и прием на все повече полуфабрикати и рафинирани въглехидрати, за сметка на натурални продукти, плодове и зеленчуци.
Голяма част от непреработените плодове и зеленчуци съдържат естествено толкова разтворими, колкото и неразтворими влакнини.
Фибри, като тези, съдържащи се в краставиците, червените боровинки, бобовите култури и ядки, се разтварят в хода на храносмилането, което спомага за забавянето на самия процес. На това се дължи дългото чувство на ситост след прием на фибри.
Влакнините, които се съдържат в зеленолистните зеленчуци, зеления фасул, целината и морковите, не се разтварят в процеса на храносмилане. Те увеличават обема на чревното съдържимо и по този начин ускоряват чревния пасаж и освобождаването на червата.
Различни изследвания показват как влакнините, или фибрите, могат да подобрят здравето. Сред основните им предимства са:
Контролират кръвната захар
Разтворимите фибри могат да помогнат за забавяне на процеса на разграждане на въглехидратите и усвояването на захарта, като по този начин спомагат за контролиране на кръвната захар.
Подобряват сърдечното здраве
Доказана е взаимовръзката между консумацията на фибри и намаления риск от сърдечни заболявания. Хора, които спазват диета, богата на фибри, имат 40% по-нисък риск от инфаркт. Съвременни проучвания твърдят, че всеки седем грама допълнителни фибри, приемани редовно с храната, намаляват риска от инсулт със 7%.
Участват в контрола на теглото
Приемът на фибри насърчава загубата на тегло, вероятно защото влакнините увеличават усещането за ситост и забавят метаболизма на въглехидратите. Поради тази причина естествените източници на фибри и добавките с тях са изключително полезни при хора с наднормено тегло.
Подобряват здравето на кожата
Фибрите, особено люспите от семената на бял живовляк, могат да помогнат при кожни проблеми, които се дължат на дрожди и гъбички. Поради тази причина дерматолозите назначават здравословно хранене и прием на повече фибри при различни кожни заболявания.
Осигуряват превенция на хемороиди
Диетата, обогатена с фибри, може да намали риска от хемороиди. Влакнините са препоръчително терапевтично средство и при синдрома на раздразнените черва, хронични храносмилателни проблеми, като диария, метеоризъм, болки в корема, рефлукс, синдром на пропускливите черва, хранителни алергии и др.
Благоприятстват здравето на чревната микрофлора
Фибрите са храна за чревните бактерии – ако преобладават полезните, приемът на фибри ще засили размножаването им. Ако обаче превес имат патогенните, те също ще се размножат при хранене с високо съдържание на фибри. Затова е препоръчително при оплаквания, свързани с храносмилането, първо да се направи терапевтичен курс с пробиотици за насърчаване на развитието на полезната чревна микрофлора и едва след това да се премине към диета с високо съдържание на фибри.