Фантастичните ползи на лимоните за здравето


Лимоните са великолепен дар от природата, тъй като освен хранителни, притежават и безброй други полезни свойства за организма. Най-ценните им качества са свързани с техните антибактериални и антивирусни свойства, както и подсилващото действие върху имунната система.

Лимоните съдържат ценни вещества, като лимонена киселина, калций, магнезий, витамин С, биофлавоноиди и пектин, които зареждат тялото със сила и енергия, действат антиоксидантно, усилват защитните сили на организма, правят го устойчив срещу болести и инфекции.

Ако искате да откриете всички полезни свойства за здравето, които лимоните притежават, не пропускайте да прочетете тази статия.

 

Спомагат за поддържането на киселинното равновесие
Ако често в диетата ви присъстват червено месо, рафинирани храни или кафе, това увеличава киселинността в тялото и риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Въпреки че лимоните са богати на лимонена киселина, на ниво организъм те действат алкализиращо и подобряват алкално-киселинния баланс.

 

Доставят ударна доза витамин С
Благодарение на високото съдържание на витамин С и флавоноиди, лимоните подобряват защитните сили на тялото, необходими за да се предотвратят инфекциозни и простудни заболявания, особено в зимния сезон.

 

Помагат за детоксикацията на организма
Лимонената киселина стимулира дейността на черния дроб. При завишени нива на пикочна киселина се препоръчва редовен прием на лимони, тъй като те спомагат тя да се неутрализира. Един от най-ефективните начини за детоксикация на черния дроб е всяка сутрин на гладно да се приема сок от прясно изцеден лимон, разреден с половин чаша топла вода.

 

Насърчават почистването на червата
Лимонът увеличава перисталтичните движения на червата, като по този начин улеснява чревния пасаж и предотвратява проблеми, като запек. За целта е подходящо да се приема сок от прясно изцедени лимони в първата половина на деня, заедно с мед и много вода. Лимоновият сок е изключително полезен за облекчаване на симптомите на стомашно разстройство и киселини в стомаха, газове и подуване на корема.



Намаляват риска от камъни в бъбреците
Лимонената киселина помага да се предотврати натрупването на камъни в жлъчния мехур, известни като жлъчни камъни, както и калциевите отлагания, които могат да доведат до образуването на камъни в бъбреците.

 

Действат оздравително на кожата
Витамин С има благоприятно действие при акне, екземи и петна по кожата. Съдържащата се в лимоните аскорбинова киселина неутрализира свободните радикали, свързани със стареенето и по  този начин действа подмладяващо на кожата.



Премахват лошия дъх
Лимоновият сок неутрализира бактериите в устата, които причиняват лош дъх, благодарение на своето антибактериално действие. Препоръчително е сокът се разрежда с вода и се прави изплакване след обичайното почистване с четка и паста всеки ден.

 

Укрепват кръвоносните съдове
Редовната консумация на лимони помага за укрепване на кръвоносните съдове. Това се дължи на съдържанието на витамин Р, който заздравява стените на съдовете и намалява риска от вътрешни кръвоизливи.

 

Улесняват заздравяването на рани
Аскорбиновата киселина улеснява зарастването  на рани и е основен хранителен компонент за поддържане на здравето на костите, сухожилията и хрущялите. Освен това тя има противовъзпалителни свойства, които са от помощ при лечението на артрит.

 


Зареждат тялото с енергия
Лимонът е единствената храна, която е заредена с отрицателни йони. По време на процеса на храносмилане те си взаимодействат с други храни и ензими, натоварени с положителни йони. При тази реакция се отделя повече енергия, която зарежда тялото положително.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах