Езикът на етикетите върху дерматологичните продукти

Производителите на дерматологични грижи често използват специфичен език и е трудно да се ориентираме дали даден продукт е подходящ за нас или не. Понякога понятия, като „чувствителна кожа”,” хипоалергенен”, „био” и др. са неясни и освен това, същите вероятно ще имат различни значения, в зависимост от сектора, към който са насочени продуктите, страната, в която се предлагат и т.н.

Най-важното, за да бъде един продукт ефективен, е той да бъде избран правилно, според типа кожа, като едновременно с това да гарантира безопасност.



Гаранция за биопродукти

Понятията „природен”, „биологично чист”, „био” и т.н., които често се срещат върху опаковките, нерядко се тълкуват неправилно. Биопродуктите се произвеждат в съответствие с определени стандарти за биопроизводство и са задължително сертифицирани като такива. Сертификатът, който притежават, гарантира висок контрол на вложените съставки, екологично чисто производство, отсъствие на алергизиращи компоненти, висок технологичен контрол. Понятието „натурален” не бива да се отъждествява с „биологичен”. Козметичните продукти с натурален състав съдържат компоненти, като растителни източници, етерични масла, естествени аромати, за които не може да се твърди че са част от биологично чисто производство (т.е. отгледани без химикали, хормони, пестициди и т.н)


Без аромат

Много популярно напоследък е да се произвеждат дерматологични линии без аромат. Идеята на тези козметични разработки е, че ароматите се възприемат като алерген и елиминирането им от състава на продукта би могло да бъде гаранция за хипоалергенност. Това е отчасти така, но много от натуралните и биопродукти съдържат натурални аромати, извлечени от растителни източници. Натуралните парфюмни компоненти са много по-добър вариант в сравнение със синтетичните и рядко водят до алергична проява.

Без парабени

Парабените са вид консерванти. За тях през последните години се писа немалко. Думата парабени почти всява ужас у потребителите. Трябва да се подчертае, че всички консерванти, които се влагат в козметичните продукти, имат допустими норми, вписани в нормативни документи. Тогава, когато количеството им не надвишава допустимите граници, те не са токсични. Разбира се, в съвременното производство е намерен начин как присъствието им да бъде изместено от други компоненти. Важно е да се знае, че понятието „без парабени” не означава без консерванти. В повечето случаи парабените в козметичните грижи се заменят с друг вид консерванти, за които няма сведения, показващи токсичен характер.

За всеки тип кожа

Продуктите, които носят върху етикета си това послание, в действителност са подходящи за нормална кожа. Чувствителната, мазната и сухата кожа имат напълно различни потребности и няма начин в едно бурканче да бъдат вложени такива съставки, които магически да пренасочват действието си, в зависимост от това, дали кожата проявява едни или други особености. По-скоро говорим за универсалност – това е понятието, с което се отъждествява предписанието „за всеки тип кожа”.  


Някои основни съвети при избора на козметични продукти


 Не пропускайте да прочетете инструкциите и препоръките на производителя за употребата на продукта.  

Никога не прилагайте козметични кремове, ако кожата е възпалена или раздразнена.

Преди употребата на нов продукт направете тест за алергичност: поставете малко количество от него в областта зад ухото, шията или вътрешната част на ръката. Зачервяването на кожата е специфична реакция и означава, че този продукт не е подходящ за вас.  

 Като общо правило, винаги е разумно да изберете козметични грижи с по-малко съставки. Колкото по-дълго и неразбираемо е съдържанието на продукта, толкова по-голям риск за алергична реакция съществува с употребата му.

Ако избирате крем без консерванти, той не би могъл да има по-дълъг срок от 6-12 месеца.

Всеки биопродукт трябва да има маркер за това и специфичен сертификат.

Преди да изберете своята козметична линия, попитайте за съвет нашите фармацевти и консултанти, които могат да са ви от полза, за да вземете най-доброто решение. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах