ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ ТРЕВОЖНОСТ И СТРЕС

Ако сте изпожени на високи нива на стрес или страдате от често повтарящи се епизоди на тревожност, не бързайте да посягате към лекарства. Може да контролирате тези състояния с помощта на етерични масла и смеси.


Съвременният живот нерядко причинява тревожност и стрес. Ако имате подобен проблем и сте се питали дали е възможно да постигнете контрол над оплакванията си, без да посягате към лекарства, то отговорът е да.

Ще поговорим за етеричните масла като естествена алтернатива за намаляване на тревожността.

 

Етерично масло от лавандулов цвят

Лавандуловото масло е сред традиционните етерични масла с успокояващо и релаксиращо действие. За да се възползвате от ползите му, поставете една капка от флакона с масло в инфузор. По този начин ще се насладите на следните благоприятни ефекти на маслото:

    Стимулиране на положително емоционално състояние;
    Намаляване на умората, причинена от стрес;
    Намаляване на негативните мисли и враждебността;
    Насърчаване на хармонията и баланса на емоциите;

При тревожност и психическо напрежение е подходящо също да вземете гореща вана, към която предварително сте добавили 2-3 капки етерично масло от лавандула.

 

Масло от здравец

Етеричното масло от здравец е сравнително малко известно. Въпреки това, подобно на лавандулата, то има множество приложения, включително може да бъде полезно за хора, които преживяват стрес или период на тревожност. Използвайте няколко капки от маслото, добавени в инфузор, за да се възползвате от неговите ефекти:

Действа успокояващо при тревожност и възбуда;
Балансира нервната система;
Предотвратява честите промени в настроението;
Намалява умората.

Важно е да знаете, че това етерично масло може да се смесва с лавандуловото. По този начин ефектът му се подсилва. При нервни епизоди и възбуда също е подходящо да се направи масаж на краката с масажен крем, към който предварително са добавени 2-3 капки от етеричните масла от лавандула и здравец.

 

Масло иланг-иланг

Етеричното масло от цветето иланг-иланг (означава „цветя на цветята”)има способността да успокоява състоянията на тревожност. Освен това:

Маслото от иланг-иланг е естествен антидепресант;
Елиминира нервното напрежение;
Помага за контролиране на страха и разочарованието;
Насърчава доброто самочувствие;

В състояние на силно безпокойство и нервно напрежение, може да се направи инхалация с вода, към която са прибавени 2-3 капки масло от иланг-иланг. След кипването на водата и добавянето на маслото, отдръпнете съда от котлона. За да е ефективна инхалацията, покрийте главата с кърпа. Бъдете внимателни с горещата пара.


При често повтарящи се епизоди на тревожност благоприятен ефект имат занимания, като рисуване, йога, медитация, четене. Достатъчно е да отделите за тях 30 минути дневно. Препоръчваме ви също да се запознаете с техники за контрол на дишането, с които можете да преодолеете по-лесно пристъпите на безпокойство и нервно напрежение. Ако въпреки всичко не намирате облекчение, не се колебайте да се посъветвате с лекар.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах