Етерични масла при лошо настроение и депресия

Етерични масла при лошо настроение и депресия

ЕМ

 

Животът ни изправя пред различни ситуации и е важно как устояваме на предизвикателствата, за да се чувстваме добре, да не губим увереност и представа за правилната посока. Понякога обаче е трудно и се поддаваме на меланхолични мисли, чувстваме неувереност, имаме съмнения, страхуваме се, преживяваме обрати… Знаете ли, че ароматерапията може да помогне да преодолеем всичко това?

Етеричните масла въздействат върху нервната система. Уханията им даряват радост и оптимизъм. Вълнуващи, цветни, тревисти, чувствени, екзотични… те могат да успокоят, да улеснят съня, да намалят тревожността, но и да възстановят активността и енергичността, когато изпитваме постоянна умора. Те са подходящ избор, за да си възвърнем доброто настроение, както и в случаи на лека депресия.

Илан-иланг

Маслото от иланг-иланг има отпускащо действие, помага в борбата със стреса и тревожността. Прилага се при депресия, безсъние и фобии. То носи усещане за лекота, радост, еуфория и чувственост.

Бор

Етеричното масло от бор има плътен, ободряващ аромат. То спомага да се преодолеят чувството на тъга и депресия, тъй като стимулира синтеза на ендорфини. Действа тонизиращо, укрепва жизнеността и зарежда с енергия, смелост, оптимизъм и радост.

Кедър

Кедровото масло притежава мек и свеж аромат. Носи усещане за свобода и хармония, а също релаксация, сладост и настроение.

Бергамот, Нероли и Портокал

Цитрусовите масла от Бергамот и Нероли са подходящо средство за успокояване и релаксация. Те премахват сивотата и лошото настроение, носят топлина и радост. Със своите релаксиращи и седативни свойства, етеричното масло от Бергамот благоприятства добрия сън, държи негативните мисли далеч, носи спокойствие и оптимизъм. Горчивият портокал също се използва с такава цел. Той действа успокояващо и е изключително полезен в случаи на стрес и нервно напрежение, докато етеричното масло Нероли, получено чрез дестилация на цветовете, релаксира ума и носи приятно усещане за вътрешен мир и жизненост.

Мандарина

Маслото от Мандарина има мек тонизиращ аромат. То е известно със своите мощни успокояващи свойства и се препоръчва при стрес и безсъние. Създава релаксираща атмосфера в случаи на тревожност и нервност.

Лайм

Етеричното масло от Лайм има силен и въздействащ аромат, но въпреки това действа седативно, спомага за пренасочване на жизнената сила и енергия и улеснява концентрация. То също действа успокояващо при стрес и придава сила, смелост и увереност.

Вербена

Маслото от Вербена носи усещане за веселие и жизненост, дарява с енергия и динамика, необходими в случай на умора или спад в настроението. Това масло се отличава със своите чувствени сладки нотки. Бори се с негативното влияние на депресията, страхове, нервност и нарушения на съня, прогонва отрицателните мисли. Носи оптимизъм, радост и спокойствие.

Розово Дърво, Здравец и Лавандула

Етеричното масло от Розово дърво насърчава баланса, хармонията и спокойствието. То успокоява нервното напрежение и облекчава депресията, стреса и тревожността, особено когато се дължат на умствена преумора.

Подобно действие имат маслата от Здравец и Лавандула. Тъй като насърчават релаксацията и баланса, те намаляват безпокойството и умората. Изключително подходящи са за лечение на дълбока интелектуална преумора.

Всички тези масла можете да използвате самостоятелно или в комбинация, според вашите собствени вкусове и усещания.

Има няколко начина да се възползват от положителните им ефекти:

По време на баня: 10 капки етерично масло се добавят към пяната за вана. Температурата на водата не бива да е по-висока от 37 °C. Отпуснете се и вдишайте дълбоко аромата, в продължение на минимум двадесет минути.

За мигновено действие може да поставите капка-две от избраното етерично масло върху носна кърпичка и да вдишате. Същото може да направите и преди лягане. След накапването на маслото върху кърпичка, поставете я близо до възглавницата.

Ако разполагате с въздушен дифузор, може да се насладите на ароматерапията в домашни условия с различни смеси от етерични масла.

На последно място, масажът с етерични масла и смеси е сред най-добрите средства за релаксация и възвръщане на баланса и хармонията. В домашни условия, подходящ за масаж е следният състав: 4 до 6 капки избрано етерично масло, разредено в 2 супени лъжици арганово, лешниково или друго растително масло. Масажът се прави с малко количество от сместа, в областта на слънчевия сплит, вътрешната страна на китките, шията, гърба…

Съветите на фармацевта

Ароматерапията е ценно помощно средство за неутрализиране на ефектите от забързания ритъм на ежедневието ни, стреса и депресивни състояния. Но етерични масла не са панацея.

За да си възвърнете духа и устойчивостта, употребата им трябва да се придружава от балансирана диета, ежедневна физическа активност, рационален живот и почивка.

Ако умората, чувството за тъга и несигурност продължават да ви измъчват и пречат да изпълнявате обичайните си задължения, потърсете специалист за медицинска помощ и съвет.

 

 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах