Естествени средства за облекчаване на горещи вълни при менопауза

Горещите вълни са сред най-неприятните симптоми на менопаузата. Дължат се на дисфункция в централните терморегулаторни центрове поради промени в нивата на женския полов хормон естроген.

Горещите вълни се описват като поява на интензивна топлина, която се разпространява в областта на шията и лицето, придружена от сърцебиене, тревожност, изпотяване и зачервяване на кожата.

Съществуват редица признати естетсвени средства за облекчаване на горещите вълни по време на менопауза.

Промени в поведението и мисленето

Лечението с промяна на поведението може да бъде много ефективно срещу горещите вълни при менопауза. То включва техники за релаксация и дишане, използвани за управление на стреса. По време на практикуването им, в тялото се насърчава освобождаването на серотонин - вещество което може значително да намали интензитета на характерните за менопауза симптоми.

Хранителни добавки и билки

В продължение на много години жените са използвали различни билки, за да облекчат неразположенията при менопауза. Днес те все още намират приложение, редом с хранителни добавки, с доказано действие при споменатите симптоми.
Такава хранителна добавка е соята. Тя съдържа фитоестрогени, които  компенсират дефицита на женския полов хормон естроген по време на менопауза.

Маслото от вечерна иглика

Вечерната иглика се използва от дълги години при оплаквания, свързани с репродуктивното здраве при жените. Приемана ежедневно, тя регулира производството на естроген и облекчава горещите вълни при менопауза.
Билката е отлично средство за подобряване на качеството на съня, поради съдържанието на голямо количество гама-линоленова киселина и прякото въздействие върху синтезата на простагландини.

Червена детелина

Червената детелина съдържа изофлавони – активни вещества, които са от голяма полза за намаляване на интензивността и честотата на горещите вълни при жени в менопауза.

Салвия

Известна повече като градински чай, тази билка има множество благоприятни ефекти върху здравето. Използва се за облекчаване на неразположения при менопауза, при заболявания на храносмилателната система, главоболие, мигрена, и т.н.

Хомеопатия

За намаляване на неприятните оплаквания при менопауза се използват различни хомеопатични средства, в зависимост от индивидуалните прояви:

Ferrum Phosphoricum – избор е тогава, когато оплакванията са съпроводени със неприятно зачервяване и парене на кожата, предимно в областта на лицето.
Belladonna – при жени, които споделят за чести промени в настроението и внезапни пристъпи на задух и изпотяване.


 Sanguinaria Canadensis  - използва се при жени в менопауза, които се оплакват от неконтролируеми горещи вълни в областта на лицето, шията и тила, както и интензивно изпотяване в тези области.


Kalium  Phosphoriсum – при жени в менопауза, които страдат от постоянни горещи вълни, придружени от безпокойство и нервно напрежение.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах