Естествени и ефективни средства за деца без апетит

Важно е да се уверим, че липсата на апетит у най-малките не се дължи на медицински проблем и няма опасност да навреди на развитието им.

 

Децата, които демонстрират липса апетит, предизвикват голяма загриженост у своите родители. Обикновено те предприемат различни мерки, за да разрешат проблема, но често пъти това не е лесно. Решението не е в насилственото налагане на воля, а в това да се вземат мерки за естествено подобряване на апетита.

 

В тази статия ще откриете как може да стимулирате детето да пожелае да яде всичко, от което тялото му се нуждае, без да упражнявате насилие.

 

Защо не яде детето

 

Много деца имат периоди на липса на апетит по време на детството. В някои случаи те траят кратко и са свързани с етапите на израстване и различни промени. Въпреки това, понякога периодите на липса на апетит могат да продължат твърде дълго и да застрашат развитието на децата. Като резултат те изглеждат по-слаби спрямо връстниците си, което причинява голямо страдание на родителите.

 

Ето кои са възможните причини за намален апетит при децата:

 

Хранителна непоносимост: В някои случаи, когато детето демонстрира липса на апетит към определени храни, причината може да е известна нетолерантност към тях. Това може да се случи например с мляко, брашна или ядки. Следете за признаци на нарушено храносмилане и оплаквания, като запек, подуване, болка в корема.

 

Анемия: Дефицитът на желязо също може да е причина за понижен апетит. В този случай е добре да преразгледате диетата и да се уверите, че тя е пълноценна и балансирана. Увеличете количеството на консумираните черен дроб, свинско месо, варива, спанак и други зеленолистни зеленчуци.

 

Чревни паразити: Срещат се много често при децата. Имайте предвид, че симптомите могат да останат незабелязани или да бъдат объркани с други заболявания. Нервност, повръщане, сърбеж в областта на ануса са някои от симптомите на паразитоза.

 

Емоционални проблеми: Никога не трябва да изключваме емоционалните разстройства като първопричина за едно или друго състояние при децата. Усложнена семейна ситуация или проблем в средата на детето може да повлияе на апетита му.

 

Други заболявания: Ако загубата на апетит е продължителна или прекомерна, е важно да се назначи консултация с лекар, за да се извършат необходимите медицински изследвания. По този начин ще бъдат отхвърлени по-сериозни патологии, които могат да стоят в основата на проблема.

 

Преди да дадете на детето си каквото и да било лекарство или хранителна добавка за подобряване на апетита, трябва да имате предвид, че някои от тях имат вредни странични ефекти. Поради тази причина препоръчваме да заложите на естествени средства за стимулиране на апетита, редом с балансираната диета и здравословен начин на живот.

 

Натурални средства при деца с намален апетит

 

Цветен прашец

 

Цветният прашец е суперхрана, която подобрява работата на имунната система. Прашецът има стимулиращо и адаптогенно действие. Източник е на микроелементи, аминокиселини и други ценни вещества, които компенсират хранителните дефицити на детето. Подходяща е и при анемия.

 

Цветният прашец се приема всеки ден преди хранене, в доза, съобразена с възрастта.

 

Внимание: децата, които проявяват симптоми на алергичен ринит, астма и чести респираторни усложнения не бива да приемат тази добавка.

 

Бирена мая

 

Дрождите, които се съдържат в бирената мая, заедно с комплекса от витамини, минерали и аминокиселини, са отлично средство за стимулиране на апетита. Освен това бирената мая е отлично средство за насърчаване на добро физическо и умствено развитие.

 

Бял равнец

 

Равнецът е лечебно растение, което стимулира апетита и насърчава храносмилането. Запарката от билката предотвратява и елиминира чревните паразити, които често са в основата на проблема с липса на апетит при децата.

 

Други съвети за насърчаване на апетита у детето

 

Опитайте да накарате детето да опитва нови вкусове и храни, независимо дали смята, че ще му харесат.

 

Може да се погрижите храната да изглежда визуално привлекателна. Подходящо е да използвате оригинални форми, рисунки върху храната или чинията.

 

Ако детето не иска да яде зеленчуци, риба или плодове, опитайте да ги включите в различни плънки, теста или крем-супи.

 

Ако детето не харесва зърнените култури, приготвени като варива, може да използвате брашна, направени от тях, например брашно от нахут.

 

Насърчавайте детето да участва в приготвянето на храната, подреждането на масата и т.н. Това ще засили интереса му и то ще има по-голямо желание да опита това, което само е приготвило.

 

Един от най-големите проблеми на децата днес е, че техния начин на живот е много по-заседнал. Това се дължи на новите технологии, живота в градовете и свръх заетостта на родителите. Спортът допринася за по-пълноценната обмяна на веществата и неминуемо подобрява апетита.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах