Емоционалните ползи от курсовете по актьорско майсторство

Практикуването на актьорско майсторство, освен много забавно, е и полезно, тъй като възпитава емпатията, посредством съпреживяването на чувствата и преживяванията на останалите сценични герои, а по този начин насърчава и емоционалната интелигентност . 

Динамиката на света, в който живеем неминуемо променя живота ни, приоритетите ни, кръгозора. Безспорно личните потребности, както и социалните и професионалните, се различават от някогашните. В много случаи реалността противоречи на очакванията ни.
Всичко това бавно и постепенно променя жизнения ни ритъм. Не случайно напоследък все повече хора страдат от тревожност, депресия, чувстват се пренатоварени, не намират начин да съчетават работата с личните ангажименти и пренебрегват себе си и нуждите си.

В тези случаи терапевтите обикновено препоръчват дейности, които отклоняват вниманието от рутината, действат зареждащо, насърчават щастието и позволяват да открием същността си.

В тази връзка предстои да ви разкрием ползите на театъра, като пристан и начин да подобрим емоционалното си благополучие – не като зрители, а като актьори.

Практикуването на актьорско майсторство помага да разберем по-добре себе си

Един от най-сериозните проблеми, които имаме днес, са не отрицателните чувства и емоции, а това, че често игнорираме източниците на такива. Първото главно предимство, което театъра дава на тези, които се изявяват на сцената му, са истински, искрени и неподправени емоции, адреналин, усещане за щастие. Той дава възможност да се отдалечим от битието си и да погледнем себе си и проблемите си отстрани, да потърсим отговорите на въпроси, които ни вълнуват, от героите, които пресъздаваме, да погледнем света през техните очи и да открием нови хоризонти, отвъд собствения си кръгозор. Ето така, поставяйки краката си в обувките на някой друг, можем да открием за себе си неща, за които не сме подозирали.

Театралната сцена насърчава емпатията

 Докато цитираме старателно репликите на героите си и се опитваме да пресъздадем по-ярко характера им, ние съпреживяваме техните съдби, чувства и емоционалност. Малко неща в реалния живот насърчават емпатията, а тя е безценна, тъй като ни връща към човешката ни същност. В много случаи актьорите – професионални или не, харесват героя, който пресъздават, защото той прилича на тях самите, но има повече смелост, повече воля или друго. Или го обикват, защото е съвсем различен, някого на когото искат да приличат и от когото има какво да научат. Всеки изигран герой обогатява духовно и емоционално, помага ни по-добре да разберем света и да осъзнаем мястото си в него. Безценно.


Актьорското майсторство ни помага да общуваме

Случвало ли ви се е да искате да кажете нещо, но да не намирате подходящия начин, да не знаете точно как да провокирате интереса на събеседниците си, за да стигнете по-близо до тях? Театърът може да ви научи. Комуникацията също е въпрос на навици и умения. Съчетаването на думи и жестовете в първото, което овладява всеки, който иска да застане на сцената. Сред най-важните качества, които трябва да има всеки актьор, е да си случи добре с думите и умело да ги кара да оживяват с жестове и мимики.

По време на курс по актьорско майсторство ще научите колко важно е всяко движение, дума, всяка крачка, поглед…колко много информация носят. Когато разберете и овладеете всичко това, то неизбежно ще обогати вашия комуникационен потенциал.
Ето как театърът може да ви даде свободата да общувате и да се радвате на щастието, което носи това, особено когато владеете всички малки трикове да изразявате себе си.


Театърът напомня, че не сме сами

Едно от последствията на забързания живот, който имаме, е изолацията. Много често сме склонни да си мислим, че никой не ни разбира, че никой не преживява същото като нас и това ни кара да се затваряме и изолираме все повече.
Театърът ни учи, че много хора минават през едни и същи етапи, случки, имат еднакъв опит. Безброй пъти някой се озовава на същия кръстопът, където сме ние.
Следователно, преставаме да мислим за себе си като за странни същества, защото осъзнаваме, че сме още някой, който е изправен пред предизвикателството да живее.

В този смисъл театърът ни помага да разберем, че не сме единствени и можем да потърсим отговорите на вълненията си в опита на други като нас.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах