Ехинацеята - специални предупреждения

Ехинацеята е била първи избор за терапия при инфекциозни заболявания още когато антибиотиците не са съществували. Произхожда от Южна Америка.

 

Ехинацеята е природен имуностимулатор, който доказано повишава броя и ефективността на клетките на имунната система. Това я прави по-добър избор в сравнение с антибиотиците – не убива болестотворните микроорганизми, а засилва ефективността на собственaтa на имунна система, за да се справи по-лесно с бактерии, вируси  и видоизменени клетки.

 

Доказано имуностимулиращо действие имат само три вида на растението от семейство Сложноцветни (E. Purpurea, E. angustifolia, E. pallida). Това изисква особено внимание откъде си набавяте билката. Добре е да използвате единствено препарати, закупени от аптека, регистрирани и разрешени за употреба. Те съдържат нива на феноли,  съответстващи на нивото на терапевтична ефективност.

 

В различните части на растението концентрацията на активни вещества е различна. Използват се листа, цветове и корени. Терапевтичният ефект е пряко зависим от дозировката. Така например препоръчителната доза на екстракт от корен на E. Angustifolia е 3 грама на ден. По-голямо или по-малко количество води до изменения или неубедителна терапевтичната активност.

 

Ехинацеята не се препоръчва за деца под 12 години. Европейската Агенция по Лекарствата счита, че приемането й от деца под 1 година е противопоказно и крие потенциален риск от нежелан ефект върху незрялата детска имунна система. Не съществуват достатъчно проучвания и убедителни резултати за ползите или вредите при деца на възраст до 12години. Това налага задължителна консултация с лекар за оценка на съотношението полза/ вреда.

 

При кърмене, бременност или планиране на такава, също се изисква особено внимание и   лекарски контрол при употреба на ехинацея, тъй като също липсват достатъчно проучвания.

 

Няма клинични данни за безопасността от продължителната употреба на ехинацея. Затова препоръчителният прием не надвишава 10-дневен курс.

 

Биологично активните вещества в корен ехинацея са фитостероли, полизахариди, флавоноиди и фенолното съединение карвакрол. В точно определена концентрация и съотношение те осигуряват имуностимулиращ ефект: най – често търсен от пациентите. Но редом с този, ехинацеята има и други ефекти, които трябва да се имат предвид. Такова например е лаксативното действие. В редки случаи пациенти споделят за кожни обриви, болка в областта на стомаха и общо неразположение.

 

Ползите на ехинацеята при превенция и лечение на рак не са научно обосновани. Някои терапевти твърдят, че тя  може да помогне за облекчаване на страничните ефекти от лечението с химиотерапия и лъчетерапия. Но това не е доказано.

 

Приемът на ехинацея с цел подсилване на имунитета може да обостри автоимунните  заболявания.

 

Хората, податливи на инфекции, възрастни и пациенти със занижен имунитет, категорично не могат да разчитат само на билката за защита. Въпреки това проучванията показват, че при пациенти приемали ехинацея при първи симптоми на вирусна инфекция, интервала на оздравителния процес е наполовина по-кратък, в сравнение с други пациенти, които разчита на друг вид методи.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах