Ехинацеята – по-добрата противогрипна ваксина

Ако беше възможно имунната ни система да покрива 100% от капацитета си, нямаше да боледуваме никога. В действителност има фактори, като студ, изтощение, стрес, неправилно хранене и др., които могат да отслабят защитата ни и това да доведе до заболяване.

През зимния сезон имунната система на човека е изложена на атаките на бактерии и вируси, които причиняват инфекции. Всяка година Министерството на здравеопазването одобрява ваксини, осигуряващи имунитет срещу грипните щамове, които се очаква да бъдат най-разпространени през сезона. Разбира се, тези ваксини не могат да гарантират пълен имунитет към многото разновидности на вируси и бактерии.
Поради тази причина много лекари са склонни да вярват, че няма по-подходяща противогрипна ваксина от растенията с имуностимулиращи свойства. Те са безвредни и постигат активиране на естествените защитни сили на организма.

Ехинацеята е едно от най-известните имуностимулиращи растения. Първите сведения за терапевтичното и профилактично приложение на растението са от времето на заселването на Северна Америка.  Индианските племена използват ехинацеята като средство за защита от ухапване от змии и отровни насекоми. Прилагали я при проблеми със здравето на зъбите, възпалени и болезнени венци, както и при настинки, кашлица и болки в гърлото. Те познавали антисептичното й действие и използвали корените й при инфектирани рани.

След въвеждането на ехинацеята като терапевтично средство в практическата медицина през 1904г, тинктурата от растението е един от най-продаваните продукти за подсилване на имунната система.
Към днешна дата лечебните свойства на това растение са научно обосновани и документирани. Ехинацеята се употребява като имуностимулиращо, средство с антибактериално и противодействащо на грипа действие, както и за предотвратяване на инфекциозни процеси.

Ехинацеята във факти

Ехинацеята засилва устойчивостта на имунната система към различни патогени.

Тя има антисептично и противовъзпалително действие, с което повишава защитните сили на кожата срещу атаките на бактерии, вируси и гъбички, чрез инхибиране на ензим, наречен hialuromidasa.

Противовъзпалителното действие на ехинацеята е известно от 1950 г. И до днес с екстракта от растението се постигат отлични резултати в лечението на пациенти с хроничен артрит.

През 1957 г. е доказано, че екстрактът от ехинацея намалява с около 22% възпалението на ставите. Изследванията са проведени в сравнение с ефекта на кортизона, известен със своите странични ефекти, включително отслабване на имунната система.

Ехинацеята насърчава разпространението на фибробласти  - кожни клетки, които имат  ключова роля във възстановителния процес при кожни наранявания.

Ехинацеята защитава клетките от свободните радикали, благодарение на своето антиоксидантно действие.

Двата вида ехинацея  - Purpurea и Angusfolia, имат много ефективно синергично действие при лечение на язви,  циреи, кожни инфекции, отоци, измръзвания, трудно зарастващи рани.

Различни експериментални проучвания показват, че ехинацеята намалява риска от различни видове инфекции, като настинки, грип, както и възпалителни прояви на ниво  кожа.

Растението има роля в профилактиката и лечението на болести, причинени от Stapfylococcus aureus, Е. соli, Pseudomonas aeruginosa и Candida Albicans.

Ехинацея съдържа вещества - арабиногалактани, които стимулират макрофагите да произвеждат молекули, насърчаващи дейността на имунни клетки, ангажирани със защитата от туморни структури. Използването на тези молекули в лечението на рак е в процес на изследване и дискусия.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах