Дюля

Дюля

Истински символ на есента, дюлята притежава всички качества, за да бъде отъждествявана с плодородието и изобилието й.

Плодовете на дюлите се берат от Септември до началото на месец Ноември. Притежават характерен аромат и стипчив сладникав вкус. Те са изключително богати на пектин, ценни фибри, витамини А, С и В, минерали, като желязо, магнезий, калий, цинк.

Дюлите са известни със своето противовъзпалително действие. Използват се при състояния на бронхит и остри респираторни заболявания. От изсушените плодове се приготвя запарка, която облекчава кашлицата.

Сладките сортове укрепват нервната система, облекчават главоболието, стимулират мозъчната функция, подобряват настроението, подсилват имунната система.

Дюлите са лек при лош дъх. Използват за профилактика на инфекции на пикочните пътища, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания. Имат диуретично действие.

Дюлята насърчава апетита и храносмилането. Танинът, който се съдържа в пресните плодове, има стягащо и кръвоспиращо действие. Дюлевият сок се препоръчва при метеоризъм и диария, а в комбинация с прясно изцеден сок от мента, спира повръщането.  

Вижте нашите идеи за есенни рецепти с дюля…

Ябълкови кошнички с пълнеж от дюля

Необходими продукти:

4 големи червени ябълки, 2 дюли, бита сметана, канела, кафява захар

Начин на приготвяне

Почистете ябълките. Отрежете грижливо горната част като капаче. Отстранете сърцевината на всяка ябълка с помощта на лъжица.

Поставете в съд за готвене на пара предварително обелените и нарязани на малки кубчета дюли. Времето, необходимо за омекването им, е между 20-25 минути. Преместете ги в дълбок съд и ги поръсете с кафява захар и канела. Объркайте сместа и внимателно напълнете с нея всяка от ябълките. Завършете с предварително разбитата на сняг сметана.

Поставете капачето на ябълката.

 

 Печени дюли с орехи и мента

Необходими продукти:

4-5 дюли, орехови ядки, захар, индийско орехче, ванилова пудра захар за поръсване, свежа мента, бразилски орехи и филирани бадеми за декорация

Предварително почистените и нарязани дюли поставете върху тава с хартия за печене, намазана с масло. Поръсете ги със захар на вкус. Добавете щипка индийско орехче и печете до карамелизиране на крайчетата. Пет минути преди дюлите да са готови, добавете ореховите ядки.

Сервирайте опечените дюли в десертна купа със столче. Настържете бразилски орех. Поръсете ги с ванилова пудра захар и филирани бадеми. Завършете с листенце прясна мента.

 

Дюлеви пънчета с моркови и маскарпоне

Необходими продукти:

4 яйца, 4 с. л.захар, бакпулвер, 5 дюли, 250 гр. сирене маскарпоне, 4-5 моркова, карамелизирани орехови ядки

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер яйцата със захарта. Добавете 1 ч.л бакпулвер и 5-7 с. л бяло брашно. Изсипете сместа върху хартия за печене и печете до златисто. След като отделите пандишпановия блат от хартията, изрежете кръгчета с помощта на чаша.

Почистете и обелете дюлите. Нарежете ги на шайби и ги печете във фурната под капак или фолио за около 35 минути.

Настържете морковите фино и ги сложете за около 30 мин в уред за готвене на пара. Смесете ги в купа с 250 грама сирене маскарпоне. Разбийте добре.

За оформянето на десерта ще ви е нужна малка кръгла форма без дъно и с височина 10-12 см. Най-отдолу се поставя пандишпаново кръгче. Следва плънка с маскарпоне и моркови, печена дюля, карамелизирани ядки. И отново: пандишпаново кръгче, плънка, дюля, ядки и отново плънка. Изтеглете формичката нагоре и ще имате перфектни дюлеви пънчета.

Завършете с щедра финална поръска с ядки.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах