Добър сън за добро здраве

  

   Много заболявания и неразположения се провокират от начина на живот. Количеството и качеството на съня например влияе силно върху общото здравословно състояние, самочувствието и паметта. Хроничното недоспиване и преумора водят до отслабване на имунитета, нарушена обмяна на веществата, депресивни състояния и др.

   За да подобрите качеството на съня ограничете използването на таблети и смартфони, най-малко един час преди лягане. Екраните на тези устройства изпращат сигнали към мозъка, които пречат на физикохимичните процеси за отпускане на тялото и стартиране на фазите на съня.

      Избягвайте консумацията на стимуланти, като кафе, кола и чай в следобедните часове. Стремете се да следвате график за работа, хранене, сън и почивка. Това ще помогне на тялото да се адаптира по-добре и да преминава лесно от режим активност в режим почивка.

      Размерът и пропорционалното съотношение на макронутриентите в ежедневното меню оказват влияние върху продължителността на съня.  След тежък ден, много хора са склонни да гледат на вечерята си като на награда. Пълният стомах и тежките храни натоварват организма точно тогава, когато трябва да е в покой. Хапнете повече зеленчуци, пилешко или пуешко месо за вечеря. Протеините съдържат аминокиселината триптофан, за която е известно, че насърчава производството на серотонин - невротрансмитер, с доказано благоприятен ефект върху съня и релаксацията.

       Дефицитът на различни витамини може да се окаже в основата на много неразположения, свързани с качеството на съня. Например недостигът на магнезий и витамини от група В е причина за болезнени мускулни крампи, нервно напрежение, сърцебиене. Фолиевата киселина, често се свързва само с бременността, но в действителност  тя е от изключително значение за функциите на мозъка и нервната система, затова е необходима на всички.



Обърнете внимание и на избора на място за почивка. Важно е стаята да предразполага към това, да е уединена и тиха, а леглото комфортно. За да постигнете качествена почивка, постарайте се да държите извън параметрите на спалнята всичко, което поражда неприятни емоции, напрежение и ангажираност с ежедневните задачи. Обградете пространството с картини, книги и предмети, които съответстват на вкуса и усещането ви за уют и хармоничност.

      За да имате дълбок и продуктивен сън, вземете топъл душ или вана преди лягане. И двете повишават леко телесната температура, а това мозъкът интерпретира по същия начин като физическо или друго натоварване, след което се активират защитни  механизми за възстановяване и отпускане на тялото.

      При безсъние или безпокойство, изключително добре действат запарките от лайка, мента, липа и маточина. В много страни пиенето на чай е истински ритуал. Превърнете го и вие в такъв, почувствайте лечебното въздействие на билките и си подарете момент на спокойствие.  По време на чаената терапия погледайте любимите си снимки, помечтайте, напишете на лист хартия какво ви прави щастливи…

    

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах