Диета на DASH

Диетата DASH набира все повече популярност у нас и в цял свят. В превод от английски DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) означава Хранителни подходи за спиране/контрол на хипертонията. Както подсказва името, тази диета допринася за понижаване на високото кръвно налягане и холестерола. Тя също така помага да се редуцират излишните килограми и да се поддържа здравословно тегло.

В основата на DASH е пълната промяна на хранителните навици. Тази промяна започва с въвеждане на качествени храни, като водещи в списъка са натуралните пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци и качествени протеини. В диетата са важни не само храните, но и комбинирането им и количествените съотношения. Първоначално от менюто е желателно да се изключат всички животински мазнини и т. нар. бели отрови, като бяло брашно и захар. В дневното меню участват леки меса, комбинирани със зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, яйца, контролиран прием на хляб – предимно пълнозърнест и минимално количество плодове. В последствие могат да се включат повече пълнозърнести продукти и варива, плодове и мед. Алкохолът, рафинираната захар, бяло брашно, тежки меса, животински и хидрогенирани мазнини са недопустими. На второ място целта на диетата DАSH e да се намали съдържанието на натрий в храната. Препоръчват се леки до умерени тренировки и физическа активност, като джогинг, разходки, плуване, йога - поне половин час на ден, минимум пет дни в седмицата. Противно на убеждението на мнозина, че поддържането на здравословно тегло изисква гладуване, тази диета показва, че е възможно с малко усилия и последователност да се постигнат отлични резултати.

Едновременно с това диетата DАSH води до изключително подобрение при хора със сърдечносъдови оплаквания и осигурява превенция при тези, които имат във фамилната си история близки с хипертония и висок холестерол. Единственото, което е нужно, е желание за промяна. Макар диетата да е разработена за хора, страдащи или предразположени към хипертония, през последните години тя добива все повече популярност и вече има все повече хора, които избират този начин на хранене и грижа за себе си. Почти няма човек, които да е опитал да се храни по DАSH и който да не е харесал принципите и оценил ефективността на диетата. Тя не включва гладуване, а балансирано хранене с качествена храна. DАSH не се стреми да превъзпита основните представи за хранене, както правят други режими, включвайки само течни храни, зеленчуци или редувайки хранителните групи в различни дни. При DASH дори количеството не е толкова съществено, колкото качеството на храните, които се консумират и начина им на съчетаване.

Представяме ви пример за дневно хранене по диетата DАSH

 

Закуска: филийка пълнозърнест хляб, маслинова паста, сварено яйце, кафе или чай Втора закуска: 200 мл.нискомаслено кисело мляко с чия или плод

Обяд:Зелен фасул на пара, салата от моркови и спанак с малко зехтин и препечени тиквени семки Следобедна закуска: шепа орехи и парченце тъмен шоколад с кафе или чай

Вечеря: дива сьомга или пилешко филе на скара със сезонни зеленчуци на пара

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах