Диета или упражнения

Диета или упражнения

Какво е нужно – постоянство, знания, воля или строг режим, за да поддържаме във форма тялото си. Kое е по-важно – стриктното придържане към хранителен режим или интензивните упражнения, по пътя към мечтаната фигура…

Според Ник Мичел, на когото дължат перфектните си извивки момичетата от Викториас сикрет, 90% от хората схващат храненето напълно погрешно, а то е в основата на изваяните форми. Според него, храненето на практика е много по-сложно, отколкото теоретичното познание за това какво е разумно и какво не да включва едно здравословно меню. Затова и много хора са склонни да си купят всяка новоизлязла книга с обещаваща чудеса диета. Всяка такава книга, според известния треньор, е първата крачка, с която всеки би попаднал в капан, от който измъкване няма. Обещания за бързи резултати, седмици гладуване, изтощително недохранване, нездравословен режим и след всичко това, което от самото начало вещае неуспех, следва демотивация и обратен ефект – наддаване на тегло.

Ник Мичел акцентира и върху това, колко погрешно е да се чете в интернет и да се подражава на съветите на хора, без необходимата квалификация и опит. Според него интернет е място за надпревара между имена, които умишлено се опитват да поляризират мнения, за да налагат разбиранията и авторитета си, да печелят привърженици. И докато една част от аудиторията защитава ревностно техните хранителни философии, а друга се лута между конкуриращите се идеи, пораженията върху храносмилателната система на вечно подложените на диети, са неизбежни и без изгледи да се възстановят.

Вижте някои от съветите на Ник Мичел относно храненето и тренировките. Форматът е не ръководство “как да” , а призив да преосмислим приоритетите си.

Диетата контролира телесното тегло и от нея зависи резултата от физическите усилия
Когато стане ясно върху какво трябва да работим по време на тренировките си – загуба на мазнини или изграждане на мускулите… това означава, че преди упражненията трябва да имаме ясна стратегия за подходяща диета. Това е най-трудното от всичко. Трудно, не защото е сложно да се изготви, а затова, че спазването изисква строг контрол, воля и безкомпромисност. Всеки ден, от днес, 24/7. Забравете за митовете с един или два дни почивка, право на компромис заради празник, рожден ден или друг повод да успокоите нервите си с калории. Съставите ли веднъж списък с храните, които няма да консумирате, те повече нямат място в хладилника ви. Не минавайте покрай рафтовете с тях в магазините и не позволявайте да ви разколебават противоречиви теории на безизвестни автори. Поставете ясно целите си и настройте психиката си така, че нищо да не ви отклонява от целта.

Никоя диета не е завинаги

Да, може да изхвърлите въглехидратите от менюто си, да практикувате колоездене, да броите ежедневно калориите си, но не безкрайно. Това, за което всички си даваме сметка в някакъв момент е, че не е нужно всичко да е толкова сложно. Изобщо не е задължително да спазвате една и съща диета завинаги.
Когато се придържаме към една и съща рутина, резултатът е застой. Няма напредък.

Дори когато един продължителен хранителен режим даде положителни резултати, по-опитните диетолози променят отчасти същината му, за да се наложи положителна адаптация.

Всеки може да постигне резултати от една и съща комбинация на храни, в продължение на много седмици, дори месеци. Но след не повече от 18 месеца, е необходимо да се помисли за промяна. Препоръчително е, под някаква форма, такава да се случва на всеки 3 седмици. Така ще се наложи да се адаптирате към промяната, а тя поддържа метаболизма буден.

Не е нужно някой да издаде нова книга, в която да ви нарича дебели и безинициативни, да налага разбиранията и теориите си, за да започнете диета.

Разбира се, че не! Ето я вашата стълба към успеха:
Първо – пожелайте го вие.
Второ – назовете целите си.
Трето – бъдете постоянни.

В същината си всичко е максимално просто – така е и с храненето. Яжте естествени храни, по-малко обработени…плодове, зеленчуци, сурови ядки, риба, еднокомпонентни ястия.

Преценявайте добре достоверността на информацията, на която попадате. Не се старайте непременно да подражавате на тази или онази теория. Те винаги са плод на надпревара, опит да се изтъкне човека, който стои зад тях. Създайте свой списък от идеи, който се съчетават добре с индивидуалните ви нужди и убеждения, за това как трябва да се грижите за себе си и го правете всеки ден, без оправдания.

 

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах