Диабетът – по-труден за контрол при жените

Сърдечносъдовите проблеми, депресията и инконтиненцията на урина се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете.

 

Диабетът засяга и мъжете, и жените, въпреки че при женския пол се наблюдават повече затруднения при контролирането на болестта, поради характерните хормонални промени. Етапи, като пубертет, бременност и менопауза са особено трудни. 

 

За жените с диабет са характерни по-чести вариации в нивата на кръвната захар, което е свързано с по-голям брой епизоди на хипогликемия и по-лош контрол на диабета. Хормоналните промени оказват неконтролируемо влияние върху нивата на кръвната захар. Тези вариации нямат специфичен модел, така че не могат да бъдат предотвратени с корекции в дозите на инсулин или с диетата.

 

Жените са изложени и на риск от повече усложнения. Например жените с диабет имат по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, отколкото мъжете в същото положение. Това се дължи на влиянието на хормоните върху развитието на възпалителни заболявания и коронарна болест на сърцето.

 

Друго усложнение, характерно за засегнатите от диабет, е уринарната инконтиненция. Състоянието засяга много по-често женския пол. Диабетът също може да доведе до сексуална дисфункция при жените, която се проявява с намалено сексуално желание, болка и дискомфорт по време на сексуалните взаимоотношения, последващо намалено самочувствие и депресивни епизоди.

 

Жените, които страдат от диабет, са изложени на по-голям риск от депресия. Тази предразположеност се дължи на факта, че хората, които са резистентни към инсулин, могат да имат ниски нива на концентриран серотонин, което ги прави по-податливи на депресия. 

 

При диабетно болните депресията е два пъти по-често срещана при жените, в сравнение с мъжете. Диабетът се позиционира като осмата причина за смъртност сред женската част от населението, веднага след рака на гърдата. При мъжете тя се нарежда на единадесето място сред болестите, причиняващи смъртност.

 

Счита се, че поради въздействието, което хормоналните промени оказват върху нивата на кръвната захар, има моменти в живота на жената, в които контролът на диабета става по-сложен. Пубертетът, бременността и менопаузата са най-съществените от тях.

 

По време на пубертета началото на менструацията води до циклични хормонални промени, които остават до менопаузата. Промените в нивата на естроген и прогестерон, които настъпват в дните преди цикъла, правят инсулиновата резистентност по-висока и следователно повишават кръвната захар. Това трябва да се компенсира чрез увеличаване на дозите инсулин, които се прилагат през тези дни. Все пак такава корекция е сложна, защото дори при едно и също лице вариабилността в нивата на кръвна захар е непредсказуема. Освен това много жени имат нередовен цикъл и това затруднява въвеждането на механизми за контрол на ефектите на хормоните.

 

Бременността е друг етап, който представлява предизвикателство за жените с диабет. По време на деветте месеца се наблюдават промени в инсулиновата чувствителност, особено във втория и третия триместър. Планирането на бременността е от съществено значение за осигуряване на добър контрол върху нивата на кръвната захар през месеците преди зачеването. По този начин се осигурява нормално развитие на плода и се намалява риска от фетални проблеми по време на деветте месеца.

 

Менопаузата също създава трудности за жените с диабет. Хормоналните промени по време на този етап водят до постоянно повишаване и понижаване на нивата на кръвната захар. Тези вариации са трудно предсказуеми и могат да влошат симптомите на менопаузата, като умора, раздразнителност, горещи вълни.

 

За да се изправят пред предизвикателствата, свързани с болестта, жените с диабет трябва да се стремят към здравословен начин на живот и хранене и да ограничат  вредни навици, като тютюнопушене, прием на алкохол и др. По този начин е възможно да се поддържат нивата на кръвна захар в рамките на препоръчваните стойности и да се постигне контрол над някои от рисковете, свързани с диабета. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах