По-сигурно и леко пътуване с децата


Всяко пътуване с деца в колата се нуждае от перфектен план, за да мине спокойно. Ако сте от хората, които се справят безупречно и с карането, и едновременно с това можете да се превъплътите в любимия анимационен герой на децата си, за да ги забавлявате по време на пътя, тази статия не е за вас.

За всички останали предлагаме 9 съвета, с които да превърнете пътуването в удоволствие, като същевременно се погрижите за сигурността на семейството си.

Една от най-често допусканите грешки по време на пътуване с деца, е пренебрегване на предпазния колан и липса на подходяща система за обезопасяване.
Задължително е по време на пътуване децата да са обезопасени в специални столчета. Не допускайте изключения, защото в много случаи те имат животоспасяваща роля.  При скорост над 50 км/ч, ако детето пътува в скута на възрастен, той не е в състояние да го задържи в случай на внезапно спиране.

Когато избирате столчето за кола, освен да го съобразите с възрастта, също е необходимо да се уверите, че то е в съответствие с европейските стандарти. Всички деца под четири години и с тегло под 18 кг. трябва да бъдат обезопасени така, че да се предотврати рязко изнасяне на тялото напред в случай на рязко спиране или челен удар.
 
Децата от 0 до 15 месеца трябва да пътуват в посока, обратна на движението, което се  препоръчва и при тези, с височина, по-малка от 104 см. По този начин те са максимално защитени и в случай на удар, ударната вълна върху детето би била пет пъти по-малка, отколкото ако то е обърнато в посоката на движение. 

Не пропускайте да следите температурата в купето на колата. Отворете прозорците, преди да се качите в превозното средство. Изчакайте няколко минути, за да може купето да се вентилира и охлади. Не забравяйте, че децата са много по-застрашени от прегряване и топлинен удар от възрастните. Това се дължи на по-малкото телесно тегло, в следствие на което те се охлаждат и затоплят много по-бързо. Погрижете се и за оптималната хидратация по време на пътуването. 

Изберете удобно облекло, което позволява свобода на движение. Стегнатите панталони и връхни дрехи нарушават комфорта на най-малките. Уверете се, че все пак има дреха, която да служи като бариера между тялото на детето и предпазния колан, за да се избегнат наранявания.  

Безопасността на най-малките в колата зависи до голяма степен от възрастните и, разбира се, от водача. Когато се наложи да се спре, в случай на авария, е важно в никакъв случай да не се допуска децата да слизат от колата. Водачът следва да сигнализира навременно за аварията с пускане на аварийните светлини и да постави аварийни триъгълници, за да се избегнат евентуални инциденти, породени от липсата на видимост.


Премахнете всякакви свободно стоящи и незакрепени предмети по време на пътя. Таблети, мобилни телефони, бутилки за вода или спинери … всички те са потенциално опасни елементи вътре в кабината на превозното средство, когато колата е в движение. Ако децата държат да пътуват с играчка в ръцете, то нека тя е мека. По този начин, в случай на внезапно спиране, се избягва риска от нараняване. 

На всеки два часа спирайте за отдих, особено ако има деца сред пътниците. Малко раздвижване, разходка или похапване, стимулират освобождаването на адреналин и са начин да се пребори скуката. Ако пътувате с дете, което носи памперси, е добра идея да спирате на определени интервали, без да се чакате да се разплаче поради това, че е мокро. Детският плач влияе силно на концентрацията и може сериозно да застраши сигурността на всички в превозното средство.

Планирайте игри и занимания за децата. Съвсем естествено е темите за разговори в даден момент да се изчерпат. Ако нямате готова идея за игра или друго занимание, което да погълне вниманието на децата, рискувате да шофирате на фона на викове  и крясъци, които ще отклоняват вниманието ви. Играйте на игри, които изискват минимална концентрация от ваша страна, като „Виждам, виждам", изброявайте думи, които започват с определени букви или си направете караоке. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах