Детско хранене при алергии

Хранителните алергии при децата най-често се проявяват до 3-годишна възраст. Те могат да са свързани с непоносимост към белтъка на кравето мляко, яйчния белтък, глутена, ядките, цитрусовите или други плодове. 

Честа педиатрична практика е да се препоръчва включването на нови храни в детското меню едва на два-три дни, тъй като така по-лесно се установява към какво е проявена алергичната реакция.

Това, за което трябва да сте особено бдителни, е зачервяване по кожата на тялото и лицето, сърбеж, обриви, повръщане, диария, хрема и др.

При децата до 2-3-годишна възраст понякога се установява т. нар. кръстосана алергия - едновременна непоносимост към два различни продукта: например към белтъка на кравето мляко и соевия белтък, към зърнени култури и полени, към различни плодове и зеленчуци.

В менюто на децата с установена алергия към кравето мляко трябва да бъдат изключени всички млечни продукти. Супите с млечни застройки, млечните десерти и тези, обогатени с адаптирано мляко, трябва да бъдат заменени с безмлечни супи и десерти.

Важно е да се вземе предвид това, че телешкото месо е изградено от белтъци, със сходна структура на тези в кравето мляко. Поради тази причина по-подходящ избор са пилешкото и пуешкото месо. 

Хранителните алергии при повечето деца се преодоляват с възрастта. В зависимост от индивидуалното развитие на всяко дете, е възможно да се направи повторен опит за включване на една или друга храна.

Когато детето е проявило някаква алергия, въвеждането на нови хранителни продукти е добре да се прави в още по-големи времеви интервали. През този период следете за промени, обриви по кожата, неразположения и специфични реакции. Седмица след въвеждането на нова храна може да предложите друга. Бъдете особено внимателни с продуктите, които водят до кръстосана алергия. При проява на симптоми на алергия се консултирайте с лекар. Изключването на храната - причинител е задължително за следващите 4-6 месеца.

При по-чувствителните деца е препоръчително да се избягват силни подправки и комбинацията от такива.

Задължително условие при приготвянето на храната на най-малките е тя да търпи термична обработка, тъй като е известно, че повечето от алергените са термочувствителни и по този начин се инактивират.

Храната на деца до 3-годишна възраст е подходящо да бъде приготвяна чрез задушаване, варене, на пара, чрез печене.

Изключителна роля в захранването на алергичните деца има педиатъра. Той ще ви даде ценни насоки за последователността на включване на хранителните продукти. Честа практика за улеснение на родителя и лекуващия лекар е воденето на хранителен дневник. Родителя записва всеки вид нововъведена храна и последователността от такива. Обозначават се храните, към които е регистрирана алергична реакция и тези с добра поносимост. По този начин е много по-лесно лекарят да осъществява контрол и наблюдение над режима на детето и да следи развитието му.

За всяко дете храната е жизнено важна, тъй като тя не само задоволява енергийните му нужди, но и спомага за израстването и развитието му. Ето защо, за децата са еднакво ценни и необходими всички видове хранителни вещества. Важно условие е те да се предложат навременно, в правилната последователност и количества, за да се избегне проява на алергия. Разнообразното и пълноценно хранене намалява риска от хранителни дефицити и осигурява здрав старт на най-малките.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах